Γερμανία: Πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις εκλογές του 2024
Η Γερμανία εισέρχεται σε μια νέα πολιτική εποχή, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έλαβε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, το απόγευμα της Τρίτης, οι 717 από τους 733 βουλευτές της Μπούντεσταγκ συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Εκ των οποίων, 394 ψήφισαν κατά, 207 υποστήριξαν την καγκελάριο και 116 απέχουν. Είναι η πέμπτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που Γερμανός καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ήδη από την αρχή της διαδικασίας, η ημερομηνία των εκλογών έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου με συμφωνία όλων των κομμάτων.
Ακολούθως, ο Σολτς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη διάλυση της Βουλής. Σημαντική σημείωση είναι ότι, σε περίπτωση που ο πρόεδρος συμφωνήσει με τη διάλυση, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 39 του Γερμανικού Συντάγματος. Μάλιστα, η πιθανότητα συγκατάθεσης του προεδρίου σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται αρκετά υψηλή, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα διακομματική συναντίληψη.
Το μήνυμα του Καγκελάριου Σολτς «σεβασμός για όλους» καθόρισε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Bundestag για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να είναι και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Καθώς προχώρησε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο Σολτς κατηγόρησε τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, για την αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού, μιλώντας για «δολιοφθορά» και «ζημία στη δημοκρατία», τονίζοντας ότι η συμμετοχή σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό απαιτεί «ηθική ωριμότητα». «Στόχος μου είναι να προωθήσω τις εκλογές», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η αποτυχία της εμπιστοσύνης θα ανοίξει το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές.
Ειδικότερα, ο Καγκελάριος εστίασε στην ανάγκη για επενδύσεις στη Γερμανία, όπου το διακύβευμα είναι να παραμείνει «μια ισχυρή βιομηχανική χώρα» και να προστατευθεί η ευημερία των πολιτών. «Ας τολμήσουμε να επενδύσουμε στη χώρα μας. Αυτή η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας κι οι ψηφοφόροι πρέπει να την πάρουν», δήλωσε, αναφερόμενος και σε προτάσεις που αφορούν την αναθεώρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους», προκειμένου να υποστηριχθούν οι μεγάλες επενδύσεις στους τομείς υποδομών, στρατιωτικών δυνάμεων και βιομηχανίας.