Η καινούργια μελέτη ρίχνει φως στη σύνθετη σχέση που ενώνει τις πρώιμες κοινότητες με την ανάπτυξη του πολιτισμού των Μάγια.
Μια αξιόλογη αρχαιολογική ανακάλυψη αποκαλύπτει ένα δίκτυο καναλιών από χώμα, ηλικίας 4.000 ετών, στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο σημερινό Μπελίζ. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances, αποδεικνύουν την ικανότητα των πρώτων κατοίκων της περιοχής να τροποποιούν το φυσικό τοπίο, πολύ πριν από την άνθιση του πολιτισμού των Μάγια. Οι ερευνητές αντλούν πληροφορίες από τα ιζήματα που ανασκάπτουν για να χρονολογήσουν στοιχεία ενός εκτενούς συστήματος προκολομβιανής ψαροπαγίδας στο Μπελίζ. Με τη χρήση drones και δορυφορικών εικόνων μέσω του Google Earth, οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν κανάλια που εκτείνονται χιλιόμετρα μέσα από υγροτόπους. Όπως δήλωσε η Έλενορ Μπακ, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire, οι αεροφωτογραφίες είχαν καθοριστική σημασία στην αποκάλυψη αυτού του μοναδικού εγχειρήματος.
Οι ανασκαφές στο καταφύγιο άγριας ζωής Κρουκ Τρι αποκάλυψαν ότι τα κανάλια, σε συνδυασμό με μικρές λιμνούλες, χρησιμοποιούνταν για την αλίευση γλυκού νερού, όπως τα γατόψαρα. Βρέθηκαν επίσης εργαλεία όπως «αγκαθωτά δόρατα», που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν για ψάρεμα. Οι κατασκευαστές αυτών των καναλιών, ημινομάδες της περιοχής, διαμόρφωσαν ένα υδρολογικό σύστημα που λειτούργησε για πάνω από 1.000 χρόνια. Αυτή η μελέτη ρίχνει φως στη σύνθεση της σύνδεσης των πρώιμων κοινοτήτων με την μετέπειτα ανάπτυξη του πολιτισμού των Μάγια. Ίσως αυτές οι πρώιμες τροποποιήσεις του τοπίου να αποτέλεσαν τη βάση για τις εντυπωσιακές πυραμίδες και τα περίπλοκα μνημεία που θα κατασκεύαζαν οι Μάγια αργότερα. Αυτή η ανακάλυψη συμβάλλει στην κατανόηση μιας λιγότερο γνωστής πτυχής της προϊστορίας της Κεντρικής Αμερικής, συνδέοντας τη ζωή των πρώτων κατοίκων με την άνθηση του πολιτισμού των Μάγια.