Μια τραγική περίπτωση σημειώθηκε στα Χανιά, όπου ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών έχασε τη ζωή του από πνιγμό που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το parakritika.gr, το μικρό παιδί επιχείρησε να καταπιεί ένα μεγάλο κομμάτι τροφής το οποίο δυστυχώς εγκλωβίστηκε στο λαιμό του.
Η μητέρα του αντιλήφθηκε άμεσα την κατάσταση και ενημέρωσε το ΕΚΑΒ. Ένα ασθενοφόρο στήθηκε και μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια.
Δυστυχώς, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από τους διασώστες και τους ιατρούς στο ΤΕΠ, η κατάσταση της μικρής δεν παρουσίασε καμία βελτίωση, προκαλώντας ανείπωτο πόνο στην οικογένειά της.
Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, ο οποίος ανέφερε ότι το κορίτσι κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.
Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις πνιγμονής σε παιδιά
Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, όπως ένα κομμάτι τροφής, κολλάει στο πίσω μέρος του λαιμού και εμποδίζει την αναπνοή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή και να αποκτήσει κυανόχρωμο χρώμα στο δέρμα του. Αν είναι σε θέση να το κάνει, μπορεί να δείξει ότι πνίγεται πιάνοντας τον λαιμό του.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην κάνετε μαλάξεις στην κοιλιά ή το στήθος των βρεφών, καθώς μπορεί να προκαλέσετε σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά τους όργανα.
Αν το παιδί αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα ή αν πνίγεται από κάποιο ξένο αντικείμενο, είναι κρίσιμο να ενεργήσετε γρήγορα για να απομακρύνετε το αποφραγμένο αντικείμενο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Δώστε του χτυπήματα στην πλάτη: Τοποθετήστε το μωρό με το πρόσωπο προς τα κάτω στο βραχίονά σας, κρατώντας το κεφάλι και το λαιμό του. Τοποθετήστε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα και δώστε του 5 σταθερούς χτύπους στην πλάτη, μεταξύ των ωμοπλάτων, με τη βάση της παλάμης.
- Κάντε του πιέσεις στο στήθος: Στη συνέχεια, γυρίστε το μωρό ανάσκελα και κρατήστε το όπως ένα “σάντουιτς” με τα δύο σας χέρια. Κρατήστε και πάλι το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του και κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος, όπως στην τεχνητή αναπνοή, αλλά σε πιο αργό ρυθμό.
- Ελέγξτε το στόμα του μωρού: Αν βλέπετε το αντικείμενο, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε προσεκτικά με τα δάχτυλά σας, αλλά μόνο αν είναι ορατό.
- Συνεχίστε με τις διαδικασίες έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει ξανά.
- Αν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του, αρχίστε τις διαδικασίες τεχνητής αναπνοής.
Είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα πολύ μικρά αντικείμενα από κοντά στα παιδιά και να αποφεύγετε ξηρούς καρπούς που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.
Αποφύγετε να δίνετε στα μικρά παιδιά παιχνίδια που περιέχουν μικρά εξαρτήματα.
Μην αφήνετε το μωρό σας ανάσκελα στο κρεβάτι, καθώς αυξάνετε τον κίνδυνο εισρόφησης.