Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη 88η ΔΕΘ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεργαστεί με την ΕΥΔΑΠ για να συνδέσει την τεχνητή λίμνη του Μόρνου — μια κρίσιμη πηγή ύδρευσης για την Αττική — με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Αυτή η κίνηση έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ύδρευσης στο μέλλον. «Η λειψυδρία αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ορθής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας. Αν και η Ελλάδα έχει ξανασυναντήσει προβλήματα λειψυδρίας, η σημερινή κατάσταση απαιτεί συστηματική αντιμετώπιση.
Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ύδρευσης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, λέγοντας ότι «πρέπει να ληφθούν συνολικές αποφάσεις». Όσον αφορά την Αττική, αποκάλυψε πως ελήφθη η απόφαση για ένα νέο εμβληματικό έργο, το οποίο αναμένεται να συνδέσει τον ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις υπάρχουσες πηγές.
«Αυτό το έργο θα χρειαστεί 3-4 χρόνια και θα πρέπει να εκτελεστεί γρήγορα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες δεν είναι περίπλοκες, καθώς αφορά αγωγούς και όχι μεγάλες κατασκευές. «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την ύδρευση της Αττικής για τις επόμενες δεκαετίες και να προετοιμαστούμε για τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο και με ελάχιστη επίπτωση στους λογαριασμούς του νερού.
Σημειώνεται ότι η τεχνητή λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε το 1979 για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Μετά από κρίσεις λειψυδρίας τη δεκαετία του ’90, αποφασίστηκε η σύνδεση της λίμνης με τον Εύηνο ποταμό. Η λίμνη Μαραθώνα, που δέχεται επίσης νερά από τον Μόρνο, προμηθεύει την περιοχή με ύδρευση από τη δεκαετία του ’50, ενώ η Κρεμαστών, που δημιουργήθηκε το 1965, είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, προϊόν της συσσώρευσης υδάτων από διάφορους ποταμούς.