Το Carandmotor.gr αναφέρει πού και από ποιους χρησιμοποιούνται τα επικίνδυνα απόβλητα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα λιπαντήρια και τα πλυντήρια οφείλουν να υποβάλλουν ετήσιες αναφορές παραγωγής αποβλήτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Επιπλέον, επιβαρύνονται με 0,02 ευρώ ανά κιλό (ή λίτρο) για κάθε παραγγελία λαδιών που περιλαμβάνει την περισυλλογή και ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λιπαντικών.
Η έκθεση πρέπει να συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά και να διατηρείται στον φάκελο της αντίστοιχης εγκατάστασης σύμφωνα με την νομοθεσία.
Αν δεν υποβληθεί η ανωτέρω έκθεση αποβλήτων εντός της προθεσμίας, οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που συνοδεύουν την άδεια λειτουργίας δεν θα ισχύουν, με αποτέλεσμα τη μη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αρχές θα ενημερώσουν τον εκμεταλλευτή εγγράφως και θα αναστείλουν προσωρινά την άδεια λειτουργίας.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν επίσημα δίκτυα και εταιρείες που έχουν συμβάσεις με φορείς διαχείρισης αποβλήτων, αλλά τα επικίνδυνα και τοξικά υλικά αντί να ανακυκλώνονται, μεταφέρονται σε άλλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr, ορισμένες εταιρείες περισυλλογής κυρίως των χρησιμοποιημένων λιπαντικών από οχήματα έχουν εμφανιστεί στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου το τελευταίο ένα έτος, με αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το θέμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς τα χρησιμοποιημένα λάδια από τα αυτοκίνητα αποτελούν φθηνή πρώτη ύλη καύσης για θερμοκήπια. Ιδιοκτήτες θερμοκηπίων έχουν συμφωνήσει με συνεργεία οχημάτων για την ανάκτηση χρησιμοποιημένων λαδιών και τη χρήση τους ως καύσιμη ύλη σε καυστήρες θέρμανσης.
Ωστόσο, αυτή η καύση προκαλεί σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας εκπέμποντας επικίνδυνες αέριες ουσίες και ρύπους.
Η υπόθεση έχει ήδη επηρεάσει έντονα το Βόρειο Αιγαίο και κατά μικρότερο βαθμό και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αντίθετα, η κατάσταση είναι καλύτερη όσον αφορά την ανακύκλωση των μπαταριών και των ελαστικών, όπου οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λαμβάνουν ανταλλάγει μερικές χρηματικές αποζημιώσεις.
Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ απόφασης που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας με τη μείωση της ρύπανσης.
Τα μέτρα για την εξαγωγή αποβλήτων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες θα γίνουν αυστηρότερα, ενώ για τα πλαστικά απόβλητα θα απαγορευτούν οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι μεταφορές προς χώρες του ΟΟΣΑ θα υπόκεινται σε αυστηρότερες προϋποθέσεις.
Εντός της ΕΕ, θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για τη διαχείριση και την κατάθεση εκθέσεων σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων, με σκοπό την βελτίωση της διαφάνειας. Όσον αφορά τις μεταφορές αποβλήτων που προορίζονται για απόθεση σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση εκτελεστικής επιτροπής για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την πρόληψη και τον εντοπισμό παράνομων μεταφορών αποβλήτων.
Η εισηγήτρια Pernille Weiss (ΕΛΚ, Δανία) υπογράμμισε τη σημασία των νέων κανόνων για την κατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων, που προφυλάσσει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάληψη ευθύνης από την ΕΕ για τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων.