Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιστήμονες επεμβαίνουν στην τεχνητή δημιουργία βροχόπτωσης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μετρώντας και επεμβαίνοντας στην διάδοση των συνεχών βροχοπτώσεων. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για τη σπορά νεφών, μια διαδικασία που ενδιαφέρεται για περισσότερα από 23 χρόνια.
Η αύξηση της ζήτησης για νερό και οι αλλαγές στην κλιματική ρύθμιση έχουν δυσχεράνει τη λειψυδρία και επιβαρύνουν τις πηγές γλυκού νερού. Η τεχνολογία σποράς νεφών έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα στην επιτάχυνση των ετήσιων βροχοπτώσεων, με αυξημένες βροχοπτώσεις έως και κατά 15%.
#UAE to carry out hundreds of cloud-seeding missions in 2024 to tackle water scarcity https://t.co/DWJfx4htpG #UnitedForWaterSecurity
— UAEREP (@UAEREP) January 19, 2024
Πώς λειτουργεί η δημιουργία βροχής με φυσικά άλατα;
Η τεχνολογία σποράς σύννεφων επιτυγχάνεται εισάγοντας παράγοντες σποράς σε σύννεφα με ευνοϊκά ανοδικά ρεύματα. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν μικροφυσικές διεργασίες όπως η συμπύκνωση και η συνένωση, αυξάνοντας το μέγεθος των σταγονιδίων και καθιστώντας τα βαρύτερα. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίγειες γεννήτριες και αεροσκάφη για τη διασπορά των παραγόντων σποράς.
Η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζεται και εξελίσσεται με τον στόχο της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού του προγράμματος με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Ανάλογες πρωτοβουλίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες του Κόλπου, που ερευνούν τη σπορά νεφών για την αύξηση των βροχοπτώσεων.
Η πρωτοβουλία σποράς νεφών είναι ένα από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Πράσινης Πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής, η οποία εισήχθη από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν.