Ο τρόπος αυτός συμπεριφοράς δεν είναι κάτι που είναι εντελώς καινούριο. Παλαιότερα, το αναφέρανε ως “έκανε καπνό” ή ακόμα και το πιο παλιό “στρίβειν δια του αρραβώνος”. Στην εποχή της ψηφιακής ανάπτυξης και της παρακμής του παραδοσιακού φλερτ, το φαινόμενο του ghosting καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένο.
Ghosting, πλήγμα σε πολλούς τομείς
Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται και στον χώρο της εργασίας. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να έχει επιλέξει έναν υποψήφιο για συνέντευξη ή ακόμα και για πρώτη μέρα στη δουλειά, αλλά ο υποψήφιος απλώς εξαφανίζεται. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας εύρεσης εργασίας Indeed, το 83% των εργοδοτών έχει αντιμετωπίσει κρούσματα ghosting και το 56% έχει παρατηρήσει ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού είναι ένα θέμα που παρατηρείται όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν ιστορικά υψηλά νούμερα ανεργίας (έως 11 εκατομμύρια θέσεις κενές), κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας.
Οι επιπτώσεις του ghosting και στις επιχειρήσεις
Μια έρευνα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Linkedin αποκάλυψε ότι μόνο το 41% των εργαζομένων λαμβάνει απάντηση από τις επιχειρήσεις, όταν αποστέλλουν το βιογραφικό τους. Όταν οι επιχειρήσεις δείχνουν απροθυμία για δέσμευση προς τους υποψήφιους, αυτοί ορισμένες φορές αντιδρούν με αντίστοιχο τρόπο.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η τάση του ghosting αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει τις προσωπικές αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και καθίσταται πλέον ανησυχία για πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέλκυση και διατήρηση κατάλληλου προσωπικού.
Πηγή: skai.gr