Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε τους λόγους για την υπερβολική κίνηση που παρατηρείται καθημερινά στον Κηφισό. Ανέφερε ότι η Τροχαία δεν μπορεί να φτιάξει νέους δρόμους ή να φαρδύνει τους υπάρχοντες. Ο όγκος των αυτοκινήτων που μετακινούνται σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που μπορεί να “αντέξει”. Ο Κηφισός επιπλέον επιβαρύνεται από τις εξόδους της Αττικής Οδού. Επίσης, επέστησε την προσοχή στις μικροσυγκρούσεις και τις ακινητοποιήσεις των αυτοκινήτων λόγω βλαβών, οι οποίες αυξάνουν το κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό.
Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Τροχαία έχει ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό, ώστε να ενταθεί η παρουσία της στον δρόμο και να διευκολυνθεί η κίνηση. Επίσης, έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του διπλοπαρκαρίσματος, το οποίο είναι μια από τις βασικές αιτίες του κυκλοφοριακού φόρτου. Επίσης, οργανωμένες δράσεις έχουν αποδείξει αποτελέσματα ως προς την απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν συγκρουστεί ή ακινητοποιηθεί λόγω βλαβών.
Τι γίνεται με τις κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα;
Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο, για την τοποθέτηση περίπου 780 καμερών στην Αττική. Η στόχευση είναι να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια και να μειωθεί η εγκληματικότητα με πλήρη σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα. Ο υπουργός προστάτευσε ότι αυτή η κίνηση συμβολίζει την ενίσχυση του συστήματος αστυνόμευσης που θα βοηθήσει την Τροχαία.
Οι κάμερες θα τοποθετηθούν στα σημεία που η Ελληνική Αστυνομία θεωρεί απαραίτητα για την αύξηση των αποτελεσμάτων στον τομέα της αστυνόμευσης. Τα συγκεκριμένα σημεία επιλέγονται βάσει δεδομένων και εισηγήσεων από τις υπηρεσίες. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για την προμήθεια των καμερών, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο.