Ο Τσικίνιο, ο «μαέστρος» της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού, ανέλυσε με νηφαλιότητα την ισοπαλία κόντρα στην Πάφο, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των «ερυθρολεύκων» να μετουσιώσουν την κυριαρχία τους σε γκολ, ενόψει και του κρίσιμου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.
Η κυριαρχία που δεν έγινε γκολ: Η ανάλυση του Τσικίνιο
Μετά το πέρας της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Πάφο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Πειραιωτών, ο Πορτογάλος μέσος Τσικίνιο (Francisco Leonel Lima Silva Machado) στάθηκε στην επικράτηση της ομάδας του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, μια επικράτηση όμως που δεν συνοδεύτηκε από το ανάλογο σκορ. «Ξέραμε ότι σήμερα θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την αρχική πρόθεση της ομάδας να ξεκινήσει δυναμικά την προετοιμασία της.
Σύμφωνα με τον Τσικίνιο, ο Ολυμπιακός «μπήκε καλά στο ματς και κυριαρχήσαμε πιστεύω σε όλη την διάρκεια». Η φράση «κυριαρχήσαμε» υποδηλώνει τον έλεγχο του ρυθμού, την κατοχή της μπάλας και την δημιουργία ευκαιριών, στοιχεία που συχνά αποτελούν καθρέφτη της αγωνιστικής φιλοσοφίας μιας ομάδας. Ωστόσο, ο κεντρικός χαφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την αχίλλειο πτέρνα της αναμέτρησης: «Είχαμε τις ευκαιρίες μας, αλλά δεν καταφέραμε να τις μετατρέψουμε σε γκολ». Αυτή η αδυναμία στην τελική εκτέλεση είναι ένα συχνό φαινόμενο στην προετοιμασία των ομάδων, καθώς η φυσική κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα στο ζενίθ και οι συνδυασμοί δεν είναι πλήρως «δεμένοι».
Η επιρροή της αριθμητικής υπεροχής και το μάθημα της Πάφου
Ένα σημαντικό σημείο που θίχθηκε από τον Πορτογάλο άσο είναι η αριθμητική υπεροχή που απέκτησε ο Ολυμπιακός στον αγώνα. «Ήμασταν με έναν παίκτη παραπάνω κι, όταν δεν σκοράρεις, γίνονται πολύ δύσκολα τα πράγματα», τόνισε ο Τσικίνιο. Αυτή η παρατήρηση αποτυπώνει μια βασική αρχή του ποδοσφαίρου: η αριθμητική υπεροχή πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματικότητα στην επίθεση, αλλιώς μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε «παγίδα», καθώς ο αντίπαλος αναδιοργανώνεται αμυντικά, εστιάζοντας στην διατήρηση του αποτελέσματος.
Η αναμέτρηση με την Πάφο, αν και φιλική, προσφέρει σημαντικά διδάγματα για το τεχνικό επιτελείο. Η Κυπριακή ομάδα, παρά την πίεση, κατάφερε να διατηρήσει την εστία της ανέπαφη, στέλνοντας ένα μήνυμα στους «ερυθρολεύκους» ότι πρέπει να βελτιώσουν την επιθετική τους αποτελεσματικότητα. Ο Τσικίνιο με την τοποθέτησή του δείχνει την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό του, καλώντας την ομάδα σε αυτοκριτική και σκληρή δουλειά: «Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας και δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει τώρα να δεχτούμε το αποτέλεσμα και να κοιτάξουμε το επόμενο ματς του πρωταθλήματος».
Επόμενος σταθμός: Το ντέρμπι «αιωνίων» με τον Παναθηναϊκό
Η προσοχή του Ολυμπιακού στρέφεται πλέον στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (πληροφορίες για την ώρα έναρξης και το κανάλι μετάδοσης θα ανακοινωθούν σύντομα), ένα παιχνίδι που ξεπερνά τα όρια ενός απλού φιλικού. Εκτός από το γόητρο, τα ντέρμπι «αιωνίων» αποτελούν και ιδανικό τεστ για την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.
Για τον Ολυμπιακό, η βελτίωση στην τελική πάσα και την εκτέλεση θα είναι καθοριστικής σημασίας. Η δήλωση του Τσικίνιο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η κυριαρχία στο γήπεδο δεν αρκεί. Χρειάζεται ουσία και αποτελεσματικότητα μπροστά στην αντίπαλη εστία, ειδικά σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων όπως αυτά που έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
* Κυρίαρχος: Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή και τον έλεγχο.
* Αναποτελεσματικότητα: Αδυναμία στην μετατροπή ευκαιριών σε γκολ.
* Αριθμητική υπεροχή: Δεν αξιοποιήθηκε προς όφελος της ομάδας.
* Δουλειά: Η συνέχεια απαιτεί σκληρή προσπάθεια και βελτίωση.
* Ντέρμπι Παναθηναϊκός: Η επόμενη κρίσιμη δοκιμασία.
https://youtu.be/F0u7J7B_g_I