Τέλος εποχής για το σύστημα με play-off και play-out στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λίγκας έβαλε την υπογραφή του σε μια ριζική αναδιάρθρωση, με την Superbet League 2 να περνά από τη σεζόν 2026-27 σε ενιαίο όμιλο.
Το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει 16 ομάδες, που θα δώσουν από 30 αγωνιστικές — χωρίς δεύτερη φάση. Η απλοποίηση αυτή έρχεται να βάλει τέλος σε μια περίοδο όπου, όπως σημειώνεται από τη διοργανώτρια αρχή, το προηγούμενο φορμάτ των δύο ομίλων δημιουργούσε ανομοιογένεια: οι ομάδες των play-off έπαιζαν μόλις 24 ματς και εκείνες των play-out 28.
Με τον νέο σχεδιασμό, οι δύο πρώτες της βαθμολογίας ανεβαίνουν απευθείας στη Super League 1, ενώ οι τέσσερις τελευταίες υποβιβάζονται στη Γ’ Εθνική. Για να επιτευχθεί η μείωση από τις 20 ομάδες σε 16, την προηγούμενη περίοδο υποβιβάστηκαν συνολικά 8 σύλλογοι — 4 από κάθε όμιλο.
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εποχή
Η έναρξη του πρωταθλήματος προγραμματίζεται για τις 6 Σεπτεμβρίου και η κλήρωση για τις 28 Αυγούστου. Παράλληλα, η διοργανώτρια ανέθεσε τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία PERCAPITA, στοχεύοντας σε εγγυημένα έσοδα για τα σωματεία.
Ο πρόεδρος της Λίγκας, Πέτρος Μαρτσούκος, μίλησε για αναβάθμιση υποδομών, γηπέδων και ακαδημιών. Στόχος του νέου μοντέλου είναι η κατηγορία να λειτουργήσει ως «αιμοδότης» του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη γηγενών παικτών — ένα σημείο που το προηγούμενο σύστημα, με τον κατακερματισμό σε ομίλους, δυσκόλευε.
Η αναδιάρθρωση, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τη Superbet League 2. Στη Γ’ Εθνική οι όμιλοι αυξάνονται από 6 σε 12, με 10 ομάδες τον καθένα, για να απορροφηθεί ο μεγάλος αριθμός συλλόγων που υποβιβάζονται. Παράλληλα, απλοποιείται η άνοδος από τις Ενώσεις, με 56 συνολικά ομάδες να προβιβάζονται απευθείας, χωρίς περιφερειακά μπαράζ.
Μένει ακόμα να διευκρινιστεί το καθεστώς των Β’ ομάδων των μεγάλων συλλόγων. Η συμμετοχή τους παραμένει υπό αίρεση και εξαρτάται από την πορεία των κύριων ομάδων στη Super League 1 — αν μια κύρια ομάδα υποβιβαστεί, η δεύτερή της δεν μπορεί να αγωνιστεί στην ίδια κατηγορία.