Η προοπτική για ένα ανανεωμένο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ελλάδα ανατέλλει με τη συζήτηση υποβιβασμού ομάδας και επέκτασης του αριθμού των ομάδων στη Stoiximan GBL.
Σχέδια για επέκταση της Stoiximan GBL σε 14 ομάδες
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ που έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου, συζητήθηκε έντονα η πιθανότητα να υποβιβαστεί μία ομάδα από την κορυφαία κατηγορία, την Stoiximan GBL, στο πρωτάθλημα της Elite League.
Αυτή η πρόταση έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος με 14 ομάδες από τη σεζόν 2026-27. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού και της προβολής της ελληνικής καλαθοσφαίρισης σε υψηλότερο επίπεδο.
Αναπροσαρμογή συμμετοχών μετά την σεζόν 2025-26
Για την επόμενη σεζόν 2025-26, το πρωτάθλημα αναμένεται να έχει 13 ομάδες, καθώς προβλέπεται η άνοδος του Ηρακλή και της Μυκόνου και ο υποβιβασμός του Λαυρίου. Με την εφαρμογή της πρότασης, ο υποβιβασμός ενός συλλόγου συνδυαζόμενος με την άνοδο δύο ομάδων θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων σε 14 ομάδες.
Ιστορικό και μελλοντικές αποφάσεις για τη δομή της Stoiximan GBL
Η τελευταία φορά που το πρωτάθλημα της Stoiximan GBL είχε 14 ομάδες ήταν τη σεζόν 2019-20, η οποία όμως διεκόπη πρόωρα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι νέες αποφάσεις αναμένονται μετά την 24η Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ.
Αυτή η κίνηση αναδεικνύει μια σημαντική καμπή για το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ, με τον σχεδιασμό για μεγαλύτερη ευελιξία και ενίσχυση του πρωταθλήματος μέσω περισσότερων ομάδων και αυξημένης ανταγωνιστικότητας.