Η πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες πυροδοτεί αντιδράσεις, με την Ουκρανία να αντιτίθεται σθεναρά. Η συζήτηση αυτή αναζωπυρώνει τις διαφωνίες για τον ρόλο του αθλητισμού στην πολιτική σκηνή.
Η ΔΟΕ και η πιθανή επιστροφή της Ρωσίας: Αντιδράσεις από την Ουκρανία
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης σχετικά με την πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ΔΟΕ επέβαλε αποκλεισμό στους Ρώσους αθλητές, κρίνοντας ότι η χώρα έχει παραβιάσει τους θεμελιώδεις κανόνες της. Ωστόσο, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Κίρστι Κόβεντρι, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απαγόρευση συμμετοχής οποιασδήποτε χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η θέση της Κίρστι Κόβεντρι και οι αντιδράσεις
Η Κόβεντρι δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα επιδιώξει να ξεκινήσει μια “συζήτηση” με στόχο την επιστροφή της Ρωσίας στους Αγώνες έως το 2026. Η δήλωση αυτή προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το Κίεβο. Ο αρμόδιος υπουργός αθλητισμού της Ουκρανίας, Γιούρι Μουζούκα, τόνισε ότι η χώρα του θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια “εξομάλυνσης” της παρουσίας Ρώσων αθλητών όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Ο Μουζούκα υπογράμμισε επίσης ότι στη Ρωσία, ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κρατική πολιτική και χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας.
Οι ισχύοντες κανονισμοί και η ουδέτερη σημαία
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι Ρώσοι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο υπό ουδέτερη σημαία. Παράλληλα, ορισμένες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, απαγορεύοντας εντελώς τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών σε τουρνουά και προκριματικούς γύρους, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επιπλέον, όσοι αθλητές έχουν εκφράσει ενεργή υποστήριξη προς τον πόλεμο ή εργάζονται για τον ρωσικό στρατό αποκλείονται από τη συμμετοχή στους Αγώνες. Ωστόσο, στην πράξη, η εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης δεν είναι πάντα συνεπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 15 Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, σε αντίθεση με τους περισσότερους από 300 που συμμετείχαν στο Τόκιο το 2021, σύμφωνα με το Politico.
Το Κρεμλίνο και η “πολιτικοποίηση” του αθλητισμού
Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς αυτούς “άδικους και μεροληπτικούς”. Η Κόβεντρι, από την πλευρά της, θεωρεί “ασυνεπές” να απαγορεύεται η συμμετοχή μόνο σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση και υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να εκπροσωπούνται όλοι οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την επιστροφή των αθλητών της σε μεγάλες διοργανώσεις ως “τακτική ήπιας ισχύος” για να σπάσει τη διπλωματική της απομόνωση και να αποκαταστήσει την παγκόσμια εικόνα της.
Ο Μουζούκα τόνισε ότι η Ρωσία “πολιτικοποιεί τον αθλητισμό, περιφρονεί τις ολυμπιακές αξίες και τις αρχές του “ευ αγωνίζεσθαι” και χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να δικαιολογήσει τον βάναυσο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας“.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου και οι προοπτικές
Το Κρεμλίνο αντέδρασε θετικά στην εκλογή της Κόβεντρι, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υπουργό Αθλητισμού Μιχαήλ Ντεγκτιάρεφ να εκφράζει τα συγχαρητήριά του δημόσια.
“Αναμένουμε ότι στην εποχή της νέας ηγεσίας, το Ολυμπιακό κίνημα θα γίνει ισχυρότερο και η Ρωσία θα επιστρέψει στο Ολυμπιακό βάθρο“, δήλωσε ο Ντεγκτιάρεφ.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιδιώκει τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων και την επανασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του με το SWIFT. Οι επόμενοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες το 2028, ενώ οι επόμενοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2026 στο Μιλάνο και την Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο.