Σε έναν αγώνα που κόπηκε με το μαχαίρι, η Πολωνία επικράτησε του Ισραήλ σε ένα δραματικό φινάλε, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του EuroBasket 2025.
Θρίλερ στο Κατοβίτσε: Η Πολωνία “λύγισε” το Ισραήλ στο ντέρμπι του 1ου Ομίλου
Σε μια αναμέτρηση που δικαίωσε τον τίτλο του
ντέρμπι
, η εθνική ομάδα μπάσκετ της Πολωνίας πανηγύρισε μια οριακή νίκη με 66-64 επί του Ισραήλ, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EuroBasket 2025. Ο αγώνας, που διεξήχθη στην έδρα της Πολωνίας, το Κατοβίτσε, προσέφερε στους φιλάθλους ένα πλούσιο θέαμα, με συνεχείς ανατροπές και αγωνία μέχρι και το τελευταίο σουτ. Αυτή η νίκη φέρνει την Πολωνία στο 2/2 στον 1ο Όμιλο, ενισχύοντας σημαντικά τις ελπίδες της για πρόκριση στη φάση των «16».
Η Εξέλιξη του Αγώνα: Κυριαρχία, Ανατροπή και Δραματικό Φινάλε
Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυναμικά, εκμεταλλευόμενοι την ώθηση του κοινού που γέμισε το κλειστό του Κατοβίτσε. Η Πολωνία έκλεισε την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 19-14 και διεύρυνε το προβάδισμά της στο ημίχρονο, φτάνοντας το 37-26. Ακόμη και στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, η διαφορά έφτασε στο +14 (40-26). Ωστόσο, το Ισραήλ, με επικεφαλής τον εξαιρετικό Ντένι Άβντιγια (Washington Wizards), αντέδρασε σθεναρά. Με ένα εντυπωσιακό σερί 9-0, οι Ισραηλινοί μείωσαν σε 40-35 και λίγο αργότερα πήραν το προβάδισμα με 51-48, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα του αγώνα.
Η τελευταία περίοδος επιφύλασσε συγκλονιστικές στιγμές. Ο Κάρινγκτον ευστόχησε σε ένα κρίσιμο τρίποντο, φέρνοντας το Ισραήλ μπροστά με 64-62, λιγότερο από ένα λεπτό πριν το τέλος. Όμως, η απάντηση της Πολωνίας ήρθε από τον κορυφαίο της παίκτη, τον Άνταμ Λόιντ, ο οποίος με συνεχόμενους πόντους διαμόρφωσε το τελικό 66-64. Το τελευταίο σουτ για τη νίκη ανήκε στον Ντένι Άβντιγια, το τρίποντο του οποίου, ωστόσο, δεν βρήκε στόχο, επισφραγίζοντας την πρώτη ήττα για το Ισραήλ μετά την πρεμιέρα νίκη επί της Ισλανδίας.
Πρωταγωνιστές και Στατιστικά
Για την Πολωνία, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν αναμφίβολα ο Άνταμ Λόιντ. Ο playmaker των γηπεδούχων ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους, προσθέτοντας 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ στην εντυπωσιακή του εμφάνιση. Σημαντική συμβολή είχε και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ματέουζ Πονίτκα, ο οποίος σημείωσε double-double με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, αποδεικνύοντας την αξία του και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο Ντένι Άβντιγια ήταν κυρίαρχος (ήταν και είναι) με 23 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, δείχνοντας το πλούσιο ταλέντο του και την ηγετική του παρουσία στο γήπεδο. Παρά την εξαιρετική του εμφάνιση, δεν ήταν αρκετή για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.
Τα δεκάλεπτα: 19-14, 37-26, 48-51, 66-64
Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα μπορείτε να τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA.