Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου “Ευκλείδης” δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Αυτές οι εικόνες καταγράφουν τον ουρανό με ανεπανάληπτη ευκρίνεια και αποκαλύπτουν μερικά από τα μυστικά του σκοτεινού σύμπαντος.
Οι εικόνες αυτές αποτελούν επανάσταση για την Αστρονομία, καθώς κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν είχε καταφέρει ποτέ να καταγράψει τόσο ακριβείς εικόνες για ένα τόσο μεγάλο τμήμα του ουρανού και να εξερευνήσει τόσο μακριά στο μακρινό Σύμπαν.
Οι πέντε εικόνες που δημοσιεύονται σήμερα δείχνουν την ολότητα των ουράνιων αντικειμένων, από φωτεινά αστέρια μέχρι αμυδρούς γαλαξίες. Καταγράφουν 1.000 γαλαξίες που ανήκουν στο σμήνος του Περσέα, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες που βρίσκονται πιο μακριά. Ορισμένοι από αυτούς τους γαλαξίες βρίσκονται σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Ο διαστημικός τηλεσκόπιο “Ευκλείδης” έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος και να μελετήσει τη σκοτεινή ύλη και ενέργεια που αποτελούν το 95% του Σύμπαντος. Η αποστολή του θα διαρκέσει έξι χρόνια και αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για τη φύση του Σύμπαντος μας.
Οι εικόνες του “Ευκλείδη” θα αναλυθούν από το κοινοπρακτικό πρόγραμμα Euclid, που αποτελείται από πάνω από 2.000 επιστήμονες από πολλά ινστιτούτα σε διάφορες χώρες. Έτσι, αναμένεται να αποκαλυφθούν πολλές πτυχές του Σύμπαντος και να επιτευχθούν νέες ανακαλύψεις στον τομέα της Αστρονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ