Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Πλζεν στα πέναλτι μετά από έντονο αγώνα

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Πλζεν στα πέναλτι μετά από έντονο αγώνα

Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε ξανά στην Ευρώπη, με ψυχή και τύχη να προκρίνεται στους «16» του Europa League. Σε ένα ματς γεμάτο ένταση κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν, οι πράσινοι προηγήθηκαν νωρίς με γκολ του Τετέι στο 9′, δέχτηκαν την ισοφάριση στο 62′ από κεφαλιά του Σπάσιλ και παίζοντας με δέκα στην παράταση λόγω της αποβολής του Ερνάντεθ, πέρασαν στα πέναλτι όπου νίκησαν 3-4. Το τριφύλλι συνεχίζει αήττητο εκτός έδρας υπό τον Ράφα Μπενίτεθ, περιμένοντας Μίντιλαντ ή Μπέτις.

Πώς έφτασε στην πρόκριση ο Παναθηναϊκός

Από την αρχή, οι πράσινοι έδειξαν πείσμα, χτυπώντας στην κόντρα όπως ξέρουν. Στο 9′ ο Τουμπά έβγαλε βαθιά μπαλιά, ο Τετέι κέρδισε κεφαλιά και ο Ταμπόρδα πλάσαρε ψύχραιμα για το 0-1, τρίτο γκολ του σε δύο ματς στην Ευρώπη. Η Πλζεν έπαθε σοκ, αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε ευκαιρίες, όπως εκείνη στο 14′ όπου ο Κυριακόπουλος έκανε σουτ που κόντραρε.

Η γηπεδούχος ομάδα πήρε μπρος αργότερα, με τον Λαβάλ να σκοράρει από κεφαλιά στο 21′ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Οι πράσινοι κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το διάλειμμα, με τον Ίνγκασον και τον Κάτρη να σκουπίζουν τα πάντα πίσω, ενώ ο Τετέι έχασε μεγάλη φάση στο 41′ κουβαλώντας τη μπάλα μισό γήπεδο. Δεν βγήκε το 0-2, μα το 0-1 κράτησε μέχρι τα αποδυτήρια.

Στο β’ μέρος, ο Μπενίτεθ έβγαλε τον Ζαρουρί και έβαλε Τζούριτσιτς, ενώ η Πλζεν άλλαξε τον Γιέμελκα με Αντού. Οι Τσέχοι πίεσαν με στατικές φάσεις και στο 62′ από κόρνερ, ο Σπάσιλ πήρε κεφαλιά κάτω από πίεση του Λαφόν για το 1-1. Άμεσα οι πράσινοι βγήκαν κόντρα, ο Τετέι βρήκε τον Ρενάτο που πλάσαρε ελάχιστα άουτ.

Παράταση και πέναλτι: Το δράμα και η λύτρωση

Ο προπονητής των πρασίνων φρέσκαρε τη γραμμή με Πελίστρι και Τσέριν, μα η Πλζεν βασίστηκε σε μακρινά σουτ χωρίς αποτέλεσμα, οδηγώντας στην παράταση. Εκεί ο Τουμπά βγήκε τραυματίας για Ερνάντεθ, και ο Τετέι έχασε κεφαλιά στο 93′. Ξαφνικά, ο Ερνάντεθ ανέτρεψε τον Αντού και είδε κόκκινη, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό με δέκα.

Παρά την κούραση, οι πράσινοι είχαν κατοχή και μπήκαν Σφιντέρσκι με Πάντοβιτς. Στο 115′ ο Πελίστρι βρέθηκε μόνος μα ο Σουαρέ έκανε τάκλιν-σένιο, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Εκεί ο Λαφόν απέκρουσε το πρώτο του Μέμιτς, ο Καλάμπρια έχασε και αυτός, αλλά οι πράσινοι γύρισαν το ματς.

Χροσόφσκι έβαλε 1-0, Πελίστρι ισοφάρισε, Βιζίνσκι 2-1, Τζούριτσιτς 2-2, Σουαρέ άουτ και Σφιντέρσκι 2-3. Βαλέντα έκανε 3-3, μα ο Πάντοβιτς το ‘κλείδωσε’ με 3-4, χαρίζοντας την πρόκριση. Σε τέτοια ματς, η ψυχή μετράει περισσότερο από τα πόδια.

Σχηματισμοί: Η Πλζεν με 4-4-2, Βέγκελε στην εστία, άμυνα Ντουλε-Γιέμελκα-Σπάσιλ-Σουαρέ, κέντρο Λαβάλ-Τσερβ-Χροσόφσκι-Μέμιτς και μπροστά Λάντρα-Βισίνσκι. Ο Μπενίτεθ πήγε με 3-4-2-1, Λαφόν κάτω, πίσω Κάτρης-Ίνγκασον-Τουμπά, φουλ μπακ Καλάμπρια-Κυριακόπουλος, άξονας Μπακασέτας-Σάντσες, και πίσω από Τετέι οι Ταμπόρδα-Ζαρουρί.

Ενδεκάδες: Βικτόρια Πλζεν (Μάρτιν Χίσκι): Βίγκελε, Ντουέ, Γιεμέλκα (46’ Αντού), Σπάτσιλ (82’ Σόικα), Σουαρέ, Λαουάλ (80’ Βίντρα), Τσερβ (80’ Βαλέντα), Χροσόφσκι, Μέμιτς, Βιζίνσκι, Λάντρα (100’ Πανός). Παναθηναϊκός (Ράφα Μπενίτεθ): Λαφόν, Κάτρης, Ίνγκασον, Τουμπά (91’ Ερνάντεθ), Καλάμπρια, Μπακασέτας (89’ Τσέριν), Ρενάτο Σάντσες (109’ Σφιντέρσκι), Κυριακόπουλος, Ταμπόρδα (76’ Πελίστρι), Ζαρουρί (46’ Τζούριτσιτς), Τετέι (115’ Πάντοβιτς).

Διαιτητής: Ντομάτας Ρούμσας (Λιθουανία), βοηθοί Ράντιους και Σιουτσεντέλις, 4ος Λιουνκιάουσκας, VAR Χίλγκερ και Μάνσοτ. MVP: Ο Ρενάτο Σάντσες, με ποιότητα και ψυχραιμία παντού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ