Η νίκη της ΑΕΚ στη Ρίγα, στην πρεμιέρα του Badminton Champions League (BCL), δεν ήταν απλώς ένα θετικό ξεκίνημα, αλλά και μια πρώτη ένδειξη της φιλοσοφίας που χτίζεται φέτος στην ομάδα. Με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στο «ταμείο» των συλλόγων και στο γόητρο των φιλάθλων, η πορεία της «Ένωσης» στην Ευρώπη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.
Η αμυντική φιλοσοφία και η σημασία της νίκης
Ο Δημήτρης Κατσίβελης, ένας εκ των διακριθέντων της αναμέτρησης και διεθνής γκαρντ της ΑΕΚ, μίλησε στο Web Radio της ΕΟΚ, αναλύοντας τη σημασία της εκτός έδρας επιτυχίας. «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε τη διοργάνωση με μια νίκη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός πως η εμφάνιση της ομάδας δεν ήταν ιδανική, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, η «Ένωση» μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, βασιζόμενη στην άμυνα.
Ανάλυση: Η έμφαση στην άμυνα ως «ταυτότητα» ομάδας είναι μια τάση που παρατηρείται σε πολλά σύγχρονα μπασκετικά σύνολα. Όπως επεσήμανε ο Κατσίβελης, «όταν είσαι σε μια ομάδα που ξεκινάει με γνώμονα την άμυνα, μπορείς στην κακή σου μέρα να διεκδικείς τη νίκη». Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στις ομάδες να είναι ανταγωνιστικές ακόμα κι όταν η επίθεση δεν λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό, κάτι που αποδείχθηκε και στην περίπτωση του αγώνα με τη Ρίγα.
- Η ΑΕΚ εφάρμοσε επιτυχώς το πλάνο της απέναντι στους επιθετικούς παίκτες της Ρίγας.
- Η νίκη ήρθε ακόμα και χωρίς την ομάδα να έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας.
Επιστροφή σε γνώριμα λημέρια και ευρωπαϊκοί στόχοι
Για τον Δημήτρη Κατσίβελη, η επιστροφή στο γήπεδο της Ρίγας φόρτισε συναισθηματικά τον αγώνα, καθώς εκεί είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Ανδρών λίγες εβδομάδες νωρίτερα. «Σίγουρα μου ήρθαν πάρα πολύ όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις», ανέφερε, τονίζοντας ότι η στιγμή θα μείνει «χαραγμένη» στη μνήμη του.
Όσον αφορά τους στόχους της ΑΕΚ στο BCL, ο παίκτης ήταν σαφής: «Η ΑΕΚ πέρυσι έφτασε στο Final-4 του BCL και σίγουρα θέλει να πάει ξανά πολύ μακριά. Είναι μια ομάδα που βρίσκεται σε όλες τις σεζόν του BCL και είναι πρωταρχικός στόχος η πολύ καλή πορεία εκεί».
Ανάλυση: Η σταθερή παρουσία της ΑΕΚ στις ανώτερες φάσεις του BCL παγιώνει τη θέση της ως μία από τις ισχυρές δυνάμεις της διοργάνωσης. Αυτή η συνέπεια δεν αποτελεί μόνο αθλητικό επίτευγμα, αλλά και σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση ταλαντούχων παικτών και την αύξηση των εσόδων, μέσω της επιτυχούς ευρωπαϊκής παρουσίας. Η συνεκτική πορεία της σε προηγούμενες σεζόν ενισχύει την “αξιοπιστία” της ομάδας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Η δουλειά μπροστά και η διαχείριση της νίκης
Ο Κατσίβελης υπογράμμισε ότι «είναι ακόμα νωρίς» και η ομάδα δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη αρχές Οκτώβρη, είναι σχετικά αδύνατο να γίνει αυτό». Παρόλα αυτά, η δυνατότητα να κερδίζεις ακόμα και όταν δεν αποδίδεις στο μέγιστο, είναι ένα θετικό σημάδι.
«Οι νίκες μπορεί να κρύψουν αδυναμίες αν τις διαχειριστείς διαφορετικά, αλλά μπορεί και να “χτίσουν” χαρακτήρα, χημεία, να φτιάξουν μια ομάδα που μαθαίνει να ζει μέσα από αυτές», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση είναι η σκληρή δουλειά.
Ανάλυση: Η συνειδητοποίηση ότι η σεζόν στην αρχή της επιφυλάσσει πολλά περιθώρια βελτίωσης, είναι ώριμη προσέγγιση από πλευράς των αθλητών. Η ψυχολογία που διαμορφώνεται έπειτα από νικηφόρα αποτελέσματα, ακόμα και όταν η απόδοση δεν είναι η καλύτερη, μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής στην επίτευξη συνοχής και αποτελεσματικότητας. Η ικανότητα μιας ομάδας να “παίρνει” αποτελέσματα στις “κακές” της ημέρες, συχνά διαφοροποιεί τις πρωταθλήτριες από τις απλώς καλές ομάδες.
Προετοιμασία και αντιμετώπιση του αντιπάλου
Η προετοιμασία του τεχνικού επιτελείου της ΑΕΚ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική στρατηγική, με στόχο να «κάνουμε τους αντιπάλους ουσιαστικά να νιώσουν… άβολα». Ο Κατσίβελης επεσήμανε πως πλέον το ταλέντο στο μπάσκετ είναι δεδομένο και οι προπονητές προσπαθούν να περιορίσουν τους αντιπάλους, αναγκάζοντάς τους να δράσουν εκτός της ζώνης άνεσής τους. «Εδώ στην ομάδα δίνουμε τεράστια βάση σε αυτό και προσπαθούμε εμείς οι παίκτες να μετουσιώσουμε τις οδηγίες αυτές στο γήπεδο», ανέφερε.
Ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών
Τέλος, ο Έλληνας γκαρντ αναφέρθηκε και στο επερχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, το οποίο θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. «Πάντα είναι ένα περίεργο συναίσθημα να παίζεις χωρίς φιλάθλους», δήλωσε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας του κόσμου. Ωστόσο, τόνισε ότι το ματς είναι «ένα πολύ σημαντικό ματς για εμάς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος», και η ομάδα θα αγωνιστεί για τη νίκη.