Η Βέλγιο αναζητά κι άλλους διεθνείς επενδυτές

Η Βέλγιο αναζητά κι άλλους διεθνείς επενδυτές

Η επέκταση της ιδιοκτησίας στον κόσμο του ποδοσφαίρου γίνεται όλο και πιο συχνή. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Ένας από τους προορισμούς που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το Βέλγιο.

Η Jupiler Pro League, το βελγικό πρωτάθλημα που ονομάζεται έτσι λόγω της χορηγίας από τη μπύρα Jupiler, έχει γίνει πόλος έλξης για μεγάλους επενδυτές που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από τις 16 ομάδες στην Α’ Κατηγορία του Βελγίου, δέκα ανήκουν σε διεθνείς επενδυτές, μία τάση που είναι πλέον παράδοση στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ένα παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η Royale Union Saint-Gilloise, η οποία προποντίζεται από το 2021 στην κορυφαία κατηγορία του Βελγίου και έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τον αγγλικό επενδυτή, Tony Bloom, ενώ η ομάδα επικεντρώνεται στην ανάλυση δεδομένων των παικτών της στο και εκτός γηπέδου.

Κίνητρα των επενδυτών

Η μικρή δυναμικότητα σε τηλεοπτικά έσοδα και μεικτή εμπειρία στο εξωτερικό του βελγικού πρωταθλήματος καθιστούν τις ομάδες προσιτές για αγορά από διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, οι ποδοσφαιρικοί κανόνες της χώρας επιτρέπουν την παρουσία πολλών ξένων ποδοσφαιριστών, ενώ η Βέλγιο προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης απόκτησης ευρωπαϊκής υπηκοότητας, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για ανακατανομή ποδοσφαιριστών από την Αφρική, ηπείρο με την οποία η Βέλγιο έχει παρελθόν αποικιακών σχέσεων.

Επιπλέον, το Βέλγιο προσφέρει φοροαπαλλαγές και χαμηλά κόστη, ενώ έχει ιστορία επιτυχημένων πωλήσεων ποδοσφαιριστών που αργότερα έγιναν παγκόσμια αναγνωρίσιμοι. Το Βέλγιο έχει υποδεχθεί πολλούς από αυτούς τους παίκτες στην εθνική ομάδα και αυτές οι παράμετροι έχουν εξάψει το ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις.

Βελγικές ομάδες και ιδιοκτήτες

Οι διεθνείς επενδυτές που έχουν ήδη αποκτήσει ομάδες στο Βέλγιο περιλαμβάνουν τον Tony Bloom από την Αγγλία, τον Marc Coucke, τον Paul Gheysens και άλλους από το Βέλγιο, καθώς και επενδυτές από χώρες όπως η Ρωσία, η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ιράν και άλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ