Η Βαλεντίνα Πετρίλο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία με τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28/8-8/9) στο Παρίσι, καθώς είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που παίρνει μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Η σπρίντερ με προβλήματα όρασης θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στα αγωνίσματα των 200 και 400 μέτρων γυναικών.
Ο 50χρονος αθλητής, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 2019, κατέκτησε πέρυσι χάλκινα μετάλλια σε αυτά τα αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Para Athletics, που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Παρίσι. Πριν από την αλλαγή φύλου, ο Πετρίλο είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών.
«Δύσκολα το πιστεύω και κρατάω χαμηλούς τόνους, καθώς στο Τόκιο έχασα την ευκαιρία μου για ένα μικρό μουστάκι», δήλωσε η Πετρίλο. «Θα ξεκινήσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόλις φτάσω στη Γαλλία».
Στη ηλικία των 14 ετών, διαγνώστηκε με σύνδρομο Stargardt, με αποτέλεσμα η όρασή της να περιορίζεται στο 1/50 του φυσιολογικού επιπέδου.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Άντριου Πάρσονς ανέφερε στο BBC Sport ότι, αν και η Πετρίλο είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι σύμφωνα με τις πολιτικές της World Para Athletics, επιθυμεί να δει τον αθλητικό κόσμο να «ενώνεται» σε θέματα που αφορούν τους τρανς αθλητές.
Πολλές αθλητικές ομοσπονδίες, όπως αυτές του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης, έχουν ενισχύσει τους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλήτριες τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, η IPC επιτρέπει στις ομοσπονδίες να καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές, και η World Para Athletics επιτρέπει σε άτομα που αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες να συμμετέχουν στις κατηγορίες που είναι επιλέξιμα με βάση την αναπηρία τους.
Οι επικριτές της συμμετοχής των τρανς στον γυναικείο αθλητισμό υποστηρίζουν ότι η ανδρική εφηβεία δίνει πλεονέκτημα στους αθλητές που η αλλαγή φύλου δεν μπορεί να εξουδετερώσει. Αντίθετα, οργανώσεις που εκπροσωπούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επισημαίνουν ότι η αποβολή των τρανς αθλητών από τους αγώνες συνιστά διάκριση και τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της μετάβασης στην αθλητική απόδοση.