Η αβεβαιότητα γύρω από τον χρόνο έναρξης της free agency στην Ευρώπη προκαλεί αναταράξεις σε παίκτες και ομάδες, εν αντιθέσει με το καθιερωμένο μοντέλο που ακολουθεί το NBA.
Η δυσκολία της μη καθορισμένης περιόδου μεταγραφών στην Ευρωπαϊκή καλαθοσφαίριση
Στην Ευρώπη, οι ελεύθεροι παίκτες συχνά γνωστοποιούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους πριν ολοκληρωθεί η σεζόν με την τρέχουσα ομάδα τους, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και διοικητικά ζητήματα. Παραδείγματα αυτής της πρακτικής αποτελούν ο Τι Τζέι Σορτς, που υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό πριν το φινάλε της σεζόν του με την Παρί Σεν Ζερμέν, και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό προτού ολοκληρωθούν οι τελικοί της Stoiximan GBL.
Η πρόταση του Εβάν Φουρνιέ για τη ρύθμιση της free agency
Ο Εβάν Φουρνιέ, έμπειρος παίκτης του Ολυμπιακού, εξέφρασε την ανάγκη καθορισμένης έναρξης της περιόδου free agency. Σε ανάρτηση του στο «X», τόνισε πως θα ήταν προς όφελος όλων να περιμένουν την ολοκλήρωση της σεζόν πριν ξεκινήσουν οι μεταγραφικές κινήσεις, αποφεύγοντας έτσι τις παρεξηγήσεις και τις πρόωρες διαρροές.
«Η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης της free agency θα βοηθούσε όλους: παίκτες και ομάδες. Ας περιμένουμε όλοι να τελειώσει η σεζόν και μετά ας ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Γάλλος άσος, συνδυάζοντας λογική τάξη και διαφάνεια στον μεταγραφικό σχεδιασμό.
??. Having a Free Agency date opening would benefit everyone. Players and teams. Wait until everyone’s season is over and lets get to business https://t.co/Uzf5KM3zwa
— Evan Fournier (@EvanFourmizz) June 14, 2025