Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είναι έτοιμη απόψε να ζήσει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της, καθώς θα είναι η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι η πρώτη φορά που θα παρελάσει σαν σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η Καρδιτσιώτισσα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και τρίτη στον κόσμο, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να δώσει τα πάντα, όπως άλλωστε κάνει σε όλη της την καριέρα. Δείτε τι μας είπε η Αντιγόνη, μέλος της Stoiximan Belle Equipe, που θα αγωνιστούν στο Παρίσι:
Πώς είναι να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 3η φορά;
Όσο πιο σοβαρά το παίρνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Δηλαδή, βάζεις ψηλά τον πήχη για τον εαυτό σου. Κάθε φορά, λοιπόν, είναι και πιο απαιτητική.
Ποια εμπειρία από τις προηγούμενες συμμετοχές σου μένει πιο ζωντανή;
Η πρώτη φορά στο Ρίο ήταν σαν να ήμουν μέσα σε μια θάλασσα κόσμου και τόσων αθλητών. Το αποτέλεσμα με εντυπωσίασε, αφού ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περίμενα. Ήταν σαν να ζούσα ό,τι έβλεπα στην τηλεόραση! Όλοι οι αθλητές, από όλα τα αγωνίσματα, ήμασταν στο ίδιο Ολυμπιακό Χωριό, μοιραζόμασταν τα γυμναστήρια και το φαγητό. Ήμασταν όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Σίγουρα ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Μετά το Ρίο, είχα πει ότι θα σταματήσω, γιατί ήμουν πολύ χαρούμενη που είχα εκπληρώσει το παιδικό μου όνειρο, δηλαδή να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας δημοσιογράφος μου είχε πει «Αντιγόνη, τώρα ξεκινάς». Το κράτησα σαν συμβουλή και προετοιμάστηκα για το Τόκιο, όπου τερμάτισα 8η. Ήταν fantastic εμπειρία!
Για το Τόκιο, έκανα σκληρή προετοιμασία. Ήταν η πρώτη φορά που έφυγα για σοβαρό διάστημα από το σπίτι, έμεινα μόνη και ακολούθησα πιο αυστηρή διατροφή, κοιμόμουν νωρίς και ξεκουραζόμουν αρκετά. Δοκίμασα τα πάντα και τελικά είδα ότι άξιζε η αφοσίωση.
Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που δεν σκέφτηκα καν να αποσυρθώ. Αισθανόμουν ότι επρόκειτο να πάω καλά στο επόμενο Παγκόσμιο και τους Ευρωπαϊκούς αγώνες. Είχα αρχίσει να «ανεβαίνω» και καταλάβαινα ότι η επιτυχία μου δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.
Αν είχα δουλέψει το ίδιο δυνατά και τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί και να σκεφτόμουν να αποσυρθώ νωρίτερα. Όμως, ήταν η πρώτη φορά που ήθελα να δω τι άλλο μπορώ να κατακτήσω, μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα προετοιμασίας.
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η προετοιμασία για το Ρίο ήταν 4 χρόνια, για το Τόκιο 5 (και το 2020, με πανδημία, το αγώνισμά μου ήταν στο Σαπόρο και δεν υπήρχε Ολυμπιακό Χωριό) και τώρα για το Παρίσι είναι 3 χρόνια. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλές προκλήσεις σε κάθε συμμετοχή μου.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι;
Η δουλειά που έχω κάνει μέχρι τώρα φέρνει ήδη αποτελέσματα. Αλλά δεν θα πω ότι πηγαίνω στο Παρίσι για μετάλλιο. Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνω για να ζήσω την εμπειρία και να απολαύσω την κούρσα. Θα δώσω ό,τι έχω -γιατί έτσι τα έχω μάθει- και ό,τι προκύψει.
Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, αλλά και από άλλες 47 κοπέλες που μπορεί να είναι ή να μην είναι στην καλύτερη τους μέρα, όπως και εγώ. Όλες ξέρουμε ότι οι μέρες μας δεν είναι ίδιες. Δεν έχουμε κουμπί να πατάμε για να λειτουργούμε.
Θα είμαστε στον ίδιο χώρο όλες οι κορυφαίες αθλήτριες του πλανήτη στο βάδην. Καμία δεν ξέρει πώς θα είναι το κέφι της ή τη φυσική κατάσταση της, να σου πω και εγώ το πώς θα αποδώσω. Για παράδειγμα, αν ο αγώνας είναι πρωί και εγώ είμαι καλύτερα το μεσημέρι; Θα προετοιμαστώ φυσικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα θα τα καταφέρει.
Αλλάζουν πράγματα στον τρόπο που προετοιμάζεσαι ανάλογα με το πέρασμα του χρόνου;
Είχα περιόδους προετοιμασίας που έπρεπε να πάω σε υψόμετρο. Σε άλλες, έκανα περισσότερα χιλιόμετρα και κάποιες είχαν περισσότερο βάθος με λιγότερα χιλιόμετρα. Κάνουμε αλλαγές στα προγράμματά μας, προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας ή το πώς αισθανόμαστε το σώμα μας. Όσο πλησιάζουμε σε κάθε διοργάνωση, οι προπονήσεις μειώνονται.
Επέστρεψα στον αθλητισμό το 2012, αλλά το πιο σκληρό πρόγραμμα το ακολουθώ τα τελευταία 4 χρόνια, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είχα πάντα πρόγραμμα, αλλά δεν ήμουν τόσο αυστηρή με τη διατροφή και την ξεκούραση.
Συνήθιζα να γεμίζω τις μέρες μου με πολλές δραστηριότητες. Είχα «χίλια καρπούζια κάτω από τη μασχάλη» αλλά ακόμα και έτσι είχα αποτελέσματα. Ωστόσο, μόλις τα άφησα και αφοσιώθηκα σε έναν τομέα, όλα πήγαν καλύτερα.
Αισθάνεσαι άγχος;
Έχω μάθει να το διαχειρίζομαι. Κάθε αγώνας είναι μοναδικός και μπορεί να μην νιώθω άγχος αλλά στην κούρσα, να χάνω τη συγκέντρωσή μου. Το κλειδί είναι να σκέφτομαι ότι έχω δουλέψει σκληρά και έχω δει τα αποτελέσματα από την προπόνηση. Οπότε, απαιτώ να δω και στον αγώνα ό,τι έχω πετύχει. Φυσικά, αν δεν έχεις δουλέψει, δεν μπορείς να το περιμένεις και αυτό (γελάει).
Για να χαλαρώσω, συνηθίζω να λέω «Το έχεις δουλέψει, Αντιγόνη. Πάμε! Μπορείς να το κάνεις!» Αν είναι κάποιος δίπλα μου τη στιγμή εκείνη, σίγουρα θα νομίσει ότι είμαι λίγο τρελή! Ουσιαστικά, τα λέω δυνατά για να τα ακούσω. Χρειάζομαι αυτή τη στήριξη.