Γρηγόρης Ιωαννίδης: Ξένοι Δικαστές για Δίκαιη Δίκη στην Ελλάδα

Γρηγόρης Ιωαννίδης: Ξένοι Δικαστές για Δίκαιη Δίκη στην Ελλάδα

Σχετικά με τον ρόλο της FIFA και την αυτονομία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), τοποθετήθηκε ο καταξιωμένος καθηγητής αθλητικού δικαίου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ».

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα που λαμβάνονται συχνά αποτυγχάνουν, διότι εφαρμόζονται αποσπασματικά και ελλιπώς, χωρίς την απαραίτητη μελέτη και εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γρηγόρη Ιωαννίδη:

Για την εμπλοκή της FIFA: «Η FIFA δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές λειτουργίες των εθνικών Ομοσπονδιών. Εάν η ΕΠΟ αισθάνεται ότι υφίσταται αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση στις υποθέσεις της, έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στη FIFA. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η Κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία μηχανισμών για την επιβολή κυρώσεων σε περιστατικά βίας εκτός των γηπέδων. Η Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά εάν η ΕΠΟ δεν εκπληρώνει σωστά τις υποχρεώσεις της, η Κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει επίσημη καταγγελία και να ζητήσει την παρέμβαση της FIFA.

Στην περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του αθλητικού δικαίου και του εθνικού δικαίου, υπερισχύουν οι κανονισμοί της FIFA. Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι κανόνες μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας να υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας, αλλά το Δικαστήριο της Λωζάνης έχει ήδη αποφανθεί επί αυτού του ζητήματος. Δεν είναι δικαιολογημένο η Κυβέρνηση να θεσπίζει επιπλέον όργανα για την επιβολή δεύτερης ποινής. Η συνεργασία μεταξύ ΕΠΟ και Κυβέρνησης είναι απαραίτητη, καθώς η FIFA δεν μπορεί να παρεμβαίνει συνεχώς και σε όλα τα εσωτερικά θέματα, λειτουργώντας ως αστυνομικός. Για να υπάρξει παρέμβαση της FIFA, πρέπει να προηγηθεί καταγγελία. Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί εντός 90 ημερών, τότε η FIFA έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

Η νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει την αυτονομία της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), επιτρέποντας παράλληλα τη μεταξύ τους συνεργασία. Είναι κρίσιμο να εξετάσουμε την πρακτική εφαρμογή των νόμων. Ως δικηγόρος, αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε ρωσική ρουλέτα, καθώς δεν είσαι σίγουρος αν ο δικαστής θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Λωζάνης. Οι λεπτομέρειες πρέπει να εφαρμοστούν σωστά, ώστε να έχουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο. Οι αθλητικές διαφωνίες θα υπάρχουν πάντα, το ζήτημα είναι πώς θα επιλύονται. Θα χρειαστούν και ξένοι δικαστές, όχι μόνο διαιτητές».

Για τους λόγους αποτυχίας των μέτρων αντιμετώπισης της βίας: «Επειδή λαμβάνονται βιαστικά και χωρίς προγραμματισμό. Υπάρχει έλλειψη σωστής μελέτης, ανάλυσης και καταμερισμού ευθυνών. Η ΕΠΟ έχει τη δυνατότητα να επιληφθεί των περιστατικών, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για την επιβολή πειθαρχικών ποινών. Απαιτείται η συμμετοχή ατόμων με γνώσεις στο ποδοσφαιρικό δίκαιο, όπως δικαστές, τακτικοί δικαστές, και όσοι αισθάνονται ανασφαλείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από συμβούλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ