Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την επανεστίαση στην ελληνική διαιτησία, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), διά στόματος του προέδρου της, Μάκη Γκαγκάτση, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για το Κύπελλο Ελλάδας, με άμεσες επιπτώσεις στην οργάνωση και το κύρος της διοργάνωσης.
Ελληνική Διαιτησία στο Κύπελλο: Επιστροφή στην Κανονικότητα
Η σημαντικότερη αλλαγή, η οποία ανακοινώθηκε κατά την εκδήλωση της κλήρωσης της League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας, αφορά τη διαιτησία. Εφεξής, όλοι οι αγώνες της διοργάνωσης θα διεξάγονται αποκλειστικά με Έλληνες διαιτητές στο γήπεδο. Ο ρόλος των ξένων διαιτητών θα περιοριστεί πλέον αποκλειστικά στο σύστημα VAR (Video Assistant Referee).
Αυτή η απόφαση, η οποία προέκυψε κατόπιν εισηγήσεως της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), ερμηνεύεται ως μια ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΠΟ προς το ελληνικό διαιτητικό σώμα. Ο Μάκης Γκαγκάτσης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «επιστροφή στην κανονικότητα», τονίζοντας πως η επιλογή των Ελλήνων διαιτητών δεν μειώνει την ποιότητα ή την επαγγελματικότητα των αναμετρήσεων. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ενισχύει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, ιδιαίτερα σε κρίσιμους αγώνες όπου η ακρίβεια των αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόκριση.
Η νέα στρατηγική επιλογή αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ομάδων και των φιλάθλων προς το θεσμό του Κυπέλλου, συμβάλλοντας στην αναβάθμισή του τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο κύρους πανελλαδικά. Η παρουσία ξένων στο VAR, τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν, θεωρείται ως ένα μεταβατικό στάδιο, με την προσδοκία οι Έλληνες διαιτητές να αποκτήσουν σταδιακά την απαραίτητη εμπειρία και αναγνώριση ώστε να ανταποκριθούν πλήρως σε όλους τους ρόλους.
Ενίσχυση Νεαρών Ποδοσφαιριστών: Νέα Οδηγία για Πρωτάθλημα και Κύπελλο
Πέραν των θεμάτων διαιτησίας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε σε σημαντικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Super League, με στόχο την εφαρμογή νέων κανονισμών για την ενίσχυση των νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα:
* **Πρωτάθλημα Super League:** Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εξετάζεται η υποχρεωτική συμμετοχή ενός παίκτη κάτω των 21 ετών σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην παροχή περισσότερων ευκαιριών σε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη βάση του.
* **Κύπελλο Ελλάδας:** Υπάρχουν σκέψεις για την υποχρεωτική παρουσία δύο ποδοσφαιριστών κάτω των 21 ετών στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου, ενδεχομένως ενισχύοντας περαιτέρω την προοπτική των νεαρών ταλέντων στον συγκεκριμένο θεσμό.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ομοσπονδίας για την ολιστική αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εστιάζοντας τόσο στην ποιότητα της διαιτησίας όσο και στην ανάδειξη της επόμενης γενιάς αθλητών.
Αναλυτικές Δηλώσεις Μάκη Γκαγκάτση:
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Μετά από συνεννόηση με την ΚΕΔ, στόχος είναι τα παιχνίδια να τα διαιτητεύσουν Έλληνες διαιτητές στο χορτάρι και ξένοι στο VAR. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν και πέρυσι, αλλά φέτος μετά από εισήγηση της ΚΕΔ, νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούμε να το προχωρήσουμε, ώστε να δώσουμε και στους Έλληνες διαιτητές τη δυνατότητα να διαιτητεύσουν κάποια παιχνίδια μεταξύ μεγάλων ομάδων. Σαφώς και θα υπάρχουν ξένοι στο VAR, τουλάχιστον όσον αφορά τη φετινή χρονιά και ελπίζουμε και αυτό εδώ το στοίχημα να πετύχει, ώστε σιγά-σιγά να ξέρουμε ότι οι Έλληνες διαιτητές μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια παιχνίδια».
Η νέα αυτή εποχή για το Κύπελλο Ελλάδας αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη, με την ποιότητα της ελληνικής διαιτησίας και η ενσωμάτωση των νέων κανονισμών να αποτελούν κλειδιά για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ΕΠΟ.