Ευρωπαϊκή Super League: Οι ιταλικές ομάδες υπογράφουν – Αναφορές ότι η Γιουβέντους αναπτύσσεται

Ευρωπαϊκή Super League: Οι ιταλικές ομάδες υπογράφουν – Αναφορές ότι η Γιουβέντους αναπτύσσεται

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την ευρωπαϊκή Super League κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Πρόκειται για μια αποφασιστική στιγμή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «10 φορές πιο δραστήρια από την υπόθεση του Μπόσμαν», σύμφωνα με τον δικηγόρο που είχε ασχοληθεί με αυτή. Η UEFA πλέον θεωρείται παράνομο μονοπώλιο και οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να την ανατρέψουν και να αναλάβουν τον έλεγχο των χρημάτων. Αυτός είναι ο κύριος στόχος, που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές και όχι μόνο την ευρωπαϊκή Super League που παρουσιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ ως καταστροφή του ποδοσφαίρου πριν 2,5 χρόνια. Παρά ταύτα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατάσταση δεν είναι έτσι. Καθώς πλέον καμία UEFA και καμία ομοσπονδία δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους στηρίξουν τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Οι περισσότερες πληροφορίες έρχονται επί του παρόντος από ισπανικά ΜΜΕ. Αυτά αναφέρουν ότι η απόφαση θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα για την UEFA, ενώ επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες ομάδες έχουν ήδη υπογράψει για να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα. Το πρακτορείο El Mundo Deportivo αναφέρει τα ονόματα των Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Μπενφίκα, Πόρτο, Ερυθού Αστέρα, Αντερλεχτ και εκτιμά πως έχουν υπογράψει και οι ιταλικές ομάδες. Δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς, αλλά μπορούμε όλοι να κάνουμε υποθέσεις. Στο προηγούμενο εγχείρημα του Απριλίου του 2021, ήταν οι Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ. Τώρα, φαίνεται πως πρόκειται για αυτές συν τη Νάπολι και πιθανότατα και άλλες ιταλικές ομάδες, κάτι που θα διαπιστωθεί στο μέλλον.

Η μετοχή της Γιουβέντους αυξάνεται

Τα νέα υποδεχθήκαν με έκπληξη τα ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν σταθεί υπέρ της UEFA. Εάν πραγματοποιηθεί επί του πρακτέου η ευρωπαϊκή Super League, θα αποτελέσει σημαντική ανατροπή, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Τα ΜΜΕ που είναι κοντά στη Γιουβέντους αντέδρασαν με ικανοποίηση στην ανακοίνωση. Είτε επειδή ο Αντρέα Ανιέλι ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της ιδέας, είτε επειδή η Γιουβέντους υπέστη οικονομικές απώλειες λόγω αυτής της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, υπέστη ζημία περίπου 80-85 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα εκτιμώμενα έσοδα που θα είχε αποκομίσει από τη συμμετοχή της στο φετινό Champions League. Η συμμετοχή αυτή χάθηκε λόγω της ποινής -10 που επέβαλε η UEFA εξαιτίας της υπόθεσης Plusvalenza, μιας υπόθεσης που προήλθε από εντολή της UEFA προς την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η Γιουβέντους τον περασμένο Ιούνιο φαινόταν να αποστασιοποιείται, καθώς με επιστολή προς τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα έδειχνε πως διαφωνούσε. Ωστόσο, διάστημα αποστασιοποίησης διατήρησε και από την UEFA, αφού δεν επανήλθε στην ECA. Ο πρόεδρος της Νασέρ Αλ Κελαϊφί δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι είχε συζητήσει με τον Τζον Ελκάν και ότι οι Τορινέζοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην ECA. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά από αυτήν τη δήλωση, η Γιουβέντους τελείως άσυλης συνήθειας διέψευσε επίσημα τα λόγια αυτά, μέσω email προς το πρακτορείο Reuters, ενημερώνοντας πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επιστροφή στην ECA και πως το κλαμπ θα περιμένει τις εξελίξεις, συμπεραίνοντας το γεγονός ότι θα περιμένε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε σήμερα (21/12), έπρεπε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή της μετοχής της Γιουβέντους από τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό δεν υποδηλώνει κάτι συγκεκριμένο, αλλά αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικρατεί γύρω από το κλαμπ και πώς επηρεάζονται από τα νέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ