Τελείωσαν τα προκριματικά της UEFA για το Μουντιάλ 2026, με τους πρώτους των 12 ομίλων να παίρνουν απευθείας το εισιτήριο για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Από εδώ και πέρα, τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά εισιτήρια μπαίνουν στο παιχνίδι μέσα από playoffs. Οι 16 ομάδες που εμπλέκονται χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας για να ετοιμαστούν για την κλήρωση της Τρίτης.
Πώς μοιράστηκαν οι δευτεροπόροι και οι Nations League
Οι δώδεκα ομάδες που βγήκαν δεύτερες στους ομίλους μπήκαν στα τρία πρώτα pots με βάση την κατάταξη της FIFA. Στο τέταρτο pot μπήκαν τέσσερις ομάδες που κέρδισαν τους ομίλους τους στο Nations League, αλλά δεν τα πήγαν καλά στα προκριματικά. Η κλήρωση θα φέρει μονούς αγώνες νοκ-άουτ, ημιτελικούς και τελικούς, και οι νικητές κάθε path θα πάρουν θέση στο τουρνουά – θυμίζοντας ότι η Ευρώπη στέλνει συνολικά 16 ομάδες εκεί.
Η σύνθεση των Pots για τα playoffs
Pot 1 περιλαμβάνει Ιταλία, Δανία, Τουρκία, Ουκρανία. Pot 2 έχει Πολωνία, Ουαλία, Τσεχία και Σλοβακία. Στο Pot 3 βρέθηκαν Ιρλανδία, Αλβανία, Βοσνία και Κόσοβο, ενώ το Pot 4 συγκεντρώνει Σουηδία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Βόρεια Ιρλανδία.
Αυτοί οι αγώνες θα αποφασίσουν ποιοι θα συμπληρώσουν την ευρωπαϊκή παρουσία στη διοργάνωση.