Η Εθνική Ελλάδος, με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στην επόμενη αναμέτρηση, προετοιμάζεται εντατικά για τον αγώνα της Τρίτης με τη Βοσνία, όπως τόνισε ο συνεργάτης του Βασίλη Σπανούλη, Κώστας Χαραλαμπίδης.
Η φιλοσοφία της Εθνικής Ομάδας: Βήμα-βήμα προς την κορυφή
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, ένα από τα βασικά στελέχη του προπονητικού τιμ της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας που διέπει την “επίσημη αγαπημένη” ενόψει της συνέχειας του EuroBasket. Μετά την επιτυχημένη πορεία στους πρώτους αγώνες, η ομάδα παραμένει απόλυτα συγκεντρωμένη στο άμεσο μέλλον, αποφεύγοντας κάθε σκέψη για τις πιθανές διασταυρώσεις των νοκ-άουτ αγώνων. Η προσοχή είναι στραμμένη στον επικείμενο αγώνα με τη Βοσνία, μια αναμέτρηση κρίσιμη για την εξέλιξη της ομάδας στη διοργάνωση.
Αναλυτικότερα, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέλυσε διάφορα ζητήματα που αφορούν την πορεία της ομάδας, την προσαρμογή των παικτών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση του προπονητή, Βασίλη Σπανούλη, στο μπάσκετ.
Προετοιμασία ενόψει Βοσνίας: Τακτική και συγκέντρωση
«Η προσέγγιση για το ματς με τη Βοσνία είναι πανομοιότυπη με αυτή των προηγούμενων αγώνων», δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Δεν κοιτάζουμε πέρα από το επόμενο παιχνίδι. Η προετοιμασία μας είναι στοχευμένη στο να εφαρμόσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει στο τακτικό κομμάτι, καθώς ο χρόνος για προπόνηση είναι περιορισμένος. Είμαστε όμως ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αφομοίωση που επιδεικνύουν τα παιδιά στις οδηγίες μας».
Βελτίωση και προσαρμογή: Ο ρόλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η συζήτηση στράφηκε και στην πορεία βελτίωσης της ομάδας, ειδικά στον επιθετικό τομέα. «Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι ομάδες που διακρίνονται σε αυτές τις διοργανώσεις είναι αυτές που παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση καθ’ όλη τη διάρκειά τους», επεσήμανε ο συνεργάτης του Σπανούλη. «Ξεκινήσαμε με φιλικά, ήρθαμε εδώ έχοντας παίξει μόνο έναν αγώνα όλοι μαζί, αλλά οι νίκες μάς έχουν δώσει ώθηση. Υπάρχει καθημερινή βελτίωση, ακόμα και στον τρόπο που τα παιδιά αφομοιώνουν τα τακτικά στοιχεία».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον αντίκτυπό του στην ομάδα. «Η επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι καταλυτική. Τα παιδιά προσαρμόζονται σε αυτήν την παρουσία, και ο ίδιος ο Γιάννης προσαρμόζεται στο σύνολο. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω σημαντική βελτίωση».
Η αντιμετώπιση του αντιπάλου: Το παράδειγμα του Νούρκιτς
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παικτών-κλειδιών των αντιπάλων, όπως ο Γιουσούφ Νούρκιτς της Βοσνίας, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε: «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κάθε παίκτη που διαθέτει ξεχωριστές ικανότητες. Ο Νούρκιτς είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Βοσνίας. Θα απαιτηθεί υψηλή συγκέντρωση από την πλευρά μας».
Επιπλέον, ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε την ομαδική προσπάθεια στην άμυνα. «Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να επικεντρώνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παικτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Παπανικολάου στον Φοντέκιο, ή ο Θανάσης που δίνει τα πάντα όποτε μπαίνει στο παρκέ. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Όλα τα παιδιά που έρχονται από τον πάγκο, για όσο χρόνο χρειαστεί, δίνουν το 100%».
Το ζήτημα των ριμπάουντ και η «εμμονή» Σπανούλη
Ένα αδύναμο σημείο που επισημάνθηκε σε προηγούμενες αναλύσεις είναι η κυριαρχία στα ριμπάουντ. Ο κ. Χαραλαμπίδης παραδέχτηκε: «Το θέμα των ριμπάουντ είναι πολυπαραγοντικό. Έχουμε επιστήσει την προσοχή των παιδιών. Το ριμπάουντ, εκτός από την προπόνηση, είναι και θέμα αντίληψης και του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μπαίνουν σε μια τέτοια φάση. Το δουλεύουμε εντατικά, το έχουμε αντιληφθεί πλήρως και πιστεύω ότι θα βελτιωθούμε».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην καθημερινότητα του Βασίλη Σπανούλη, δίνοντας μια γλαφυρή εικόνα της αφοσίωσής του. «Η καθημερινότητα του κόουτς Σπανούλη είναι 24 ώρες μπάσκετ. Έτσι ήταν ως παίκτης, έτσι είναι και τώρα ως προπονητής. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, όλα βασίζονται σε έναν λεπτομερή προγραμματισμό και στην αδιάκοπη επιθυμία του να δουλεύει. Όλη μας η ημέρα είναι αφιερωμένη στο μπάσκετ, και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ».
Τέλος, όσον αφορά τις δοκιμές σχημάτων, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε: «Τα σχήματα, όταν βοηθούν την ομάδα, είναι κάτι που θέλουμε να δοκιμάζουμε. Χθες, ο Σαμοντούροβ αγωνίστηκε και στη θέση ‘3’. Γενικά, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει σε ένα τουρνουά, οπότε θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».