Η κορύφωση της αγωνίας πλησιάζει για τον Παναθηναϊκό, καθότι η κρίσιμη αναμέτρηση επί τουρκικού εδάφους με την Σαμσουνσπόρ αναμένεται να καθορίσει την πορεία του στην Ευρώπη. Οι «πράσινοι» καλούνται να υπερασπιστούν το οριακό προβάδισμα των 2-1 από το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, σε μια αναμέτρηση που φέρει βαρύνουσα σημασία για την πρόκρισή τους στη League Phase του Europa League.
Η επιστροφή του Μπακασέτα και η εμπειρία της Τουρκίας
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του αγώνα, την παίκτη εκπροσώπησε ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής με βαθιά γνώση του τουρκικού πρωταθλήματος. Η παρουσία του δεν ήταν τυχαία, καθώς ο διεθνής Έλληνας μέσος αγωνίστηκε στη γειτονική χώρα για 4,5 χρόνια, έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Ο Μπακασέτας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για αυξημένη αποτελεσματικότητα από πλευράς Παναθηναϊκού, ένα στοιχείο που, κατά την άποψή του, αποτέλεσε «αγκάθι» σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ενωτικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει να επικρατήσει και στην αυριανή αναμέτρηση με την Σαμσουνσπόρ, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της πολιτικοποίησης του αθλητισμού.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τάσου Μπακασέτα:
Επιστροφή στην Τουρκία και αγωνιστικό προφίλ του Παναθηναϊκού
«Είναι πάντα ωραίο να επιστρέφεις σε μέρη που έχεις αγωνιστεί. Πέρασα 4,5 πολύ όμορφα χρόνια στην Τουρκία και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που επέστρεψα. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, γνωρίζουμε ότι, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Τουρκία, ο κόσμος δίνει βροντερό παρών. Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι γι’ αυτούς και περιμένουμε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα από το πρώτο λεπτό. Ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Έχουμε αναλύσει με τον προπονητή τα λάθη και τα σωστά μας από την πρώτη αναμέτρηση και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την πρόκριση στο League Phase του Europa League».
Ο Μπακασέτας επεσήμανε την ψυχολογική κατάσταση της ομάδας, δηλώνοντας την απόλυτη ετοιμότητα και συγκέντρωση για την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός.
Διαχείριση του προβαδίσματος: Νίκη ή διαχείριση;
Ερωτηθείς για το μικρό προβάδισμα και τη στρατηγική προσέγγιση του αγώνα, ο Μπακασέτας τόνισε: «Ως ποδοσφαιριστής, δεν έχω την απόλυτη γνώμη για αυτή την ερώτηση. Ο υπεύθυνος για τη στρατηγική του παιχνιδιού είναι ο προπονητής μας, με τον οποίο έχουμε συζητήσει λεπτομερώς και γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Σε τέτοια παιχνίδια, αν δεν είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και έτοιμοι από το πρώτο λεπτό, τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως τα θέλουμε. Ωστόσο, εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στο League Phase».
Η απάντηση του Μπακασέτα αναδεικνύει την πειθαρχία και την ομαδικότητα, αφήνοντας την τελική απόφαση για τη στρατηγική στον προπονητικό επιτελείο.
Η αποτελεσματικότητα: «Αγκάθι» αλλά και σημείο αναφοράς
Αναφορικά με το επιθετικό ξέσπασμα του Παναθηναϊκού στο προηγούμενο παιχνίδι που απέφερε δύο δοκάρια και δύο γκολ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Μπακασέτας δήλωσε: «Η αποτελεσματικότητα είναι το θέμα μας. Δεν υπήρχε παιχνίδι που να μην έχουμε δημιουργήσει ευκαιρίες, ή να υπήρχε κόλλημα στην ανάπτυξη και στο να τελειώνουμε φάσεις. Στα επίσημα παιχνίδια, εκτός ίσως από τον επαναληπτικό με τη Σαχτάρ, δημιουργήσαμε κλασικές ευκαιρίες. Και με τη Σαμσουνσπόρ είχαμε ευκαιρίες, παρότι δεχθήκαμε πρώτοι γκολ. Ελέγχουμε τα παιχνίδια. Το δουλεύουμε στις προπονήσεις για να βρούμε πιο εύκολα το γκολ, θεωρώ ότι και αύριο θα είναι ένα παιχνίδι που θα δημιουργήσουμε φάσεις κι ελπίζω να έχουμε την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται».
Ο έμπειρος παίκτης υπογράμμισε την προσπάθεια της ομάδας να βελτιώσει την τελική προσπάθεια, η οποία κρίνει πολλές φορές την έκβαση των αγώνων.
Προσωπική ώθηση και αναμενόμενη τακτική της Σαμσουνσπόρ
Για το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης με έφεση στο γκολ και την προσωπική του ώθηση λόγω του «γνώριμου περιβάλλοντος», ο Μπακασέτας εξέφρασε την ελπίδα: «Ελπίζω να είναι αυτό το παιχνίδι που θα σκοράρω, είναι κάτι που το αναζητώ και το έχω στο παιχνίδι μου. Έχω πολύ καλές μνήμες από την Τουρκία και θέλω να σκοράρω στην επιστροφή μου. Δουλεύω πάνω σε αυτό και πιστεύω ότι το γκολ δεν θα αργήσει να έρθει. Θεωρώ ότι [η Σαμσουνσπόρ] ίσως βγει πιο ψηλά να πρεσάρει, να πάρει κάποιο ρίσκο λόγω έδρας. Εκεί εμείς, θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις, να παίξουμε έξυπνα. Δεν έχω παίξει ποτέ εδώ συγκεκριμένα [στο συγκεκριμένο γήπεδο], αλλά ξέρω ότι έχουν μια ‘καυτή έδρα’. Εμείς είμαστε μια έμπειρη ομάδα, μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις και ξέρουμε ακριβώς τι διακυβεύεται σε αυτό το παιχνίδι».
Οι δηλώσεις του αναδεικνύουν την προσωπική του φιλοδοξία, αλλά και την ωριμότητα της ομάδας να αντιμετωπίσει ένα δυναμικό αντίπαλο σε μια «καυτή» έδρα.
Το ποδόσφαιρο ως ενωτικός παράγοντας: Μήνυμα κατά της πολιτικοποίησης
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημόσια δήλωση του προέδρου της Σαμσουνσπόρ, ο Μπακασέτας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν χρειάζεται να τα μπλέκουμε αυτά τα δύο πράγματα. Η πιο τρανή απόδειξη είναι τα 4,5 χρόνια που ήμουν στην Τουρκία. Το ποδόβαλλο είναι ένα άθλημα που ενώνει. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην Τουρκία, ο κόσμος με αγκάλιασε κι εγώ τους αποδέχθηκα, παρά την διαφορετική θρησκεία, ή την όποια διαφορά στην ιδεολογία. Αυτές οι δηλώσεις, αυτά τα πανό δεν έχουν θέση στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο ενώνει, ο κόσμος το αγαπάει κι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Μακριά το μίσος από το ποδόσφαιρο. Όπως υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός στην Ελλάδα, να υπάρξει και αύριο. Αλλιώς πιθανότατα θα υπάρξουν οι αντίστοιχες ποινές. Ανεξαρτήτως αντιπάλου, χώρας, κουλτούρας, το ποδόσφαιρο ενώνει».
Το μήνυμα του Μπακασέτα είναι σαφές και ηχηρό: Ο αθλητισμός, και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, πρέπει να παραμένει χώρος ειρηνικής άμιλλας και ενότητας, αποστασιοποιημένος από πολιτικές και άλλες διαφορές, με σεβασμό στον αντίπαλο και στις αξίες του «Fair Play».