Η γυναίκα θρύλος της γυμναστικής, Άγκνες Κελέτι, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους αθλητές της Ουγγαρίας, απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 103 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουγγρικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ήταν η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης με χρυσό μετάλλιο και επιβίωσε από την καταπίεση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Άγκνες Κελέτι, γεννημένη ως Άγκνες Κλάιν στη Βουδαπέστη στις 9 Ιανουαρίου 1921, ξεκίνησε την καριέρα της ως γυμνάστρια το 1938 και διακρίθηκε στο πρώτο της Ουγγρικό πρωτάθλημα το 1940. Ωστόσο, οι συνθήκες της εποχής την ανάγκασαν να σταματήσει η συμμετοχή της λόγω της εβραϊκής της καταγωγής, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τις αθλητικές δραστηριότητες.
«Η Άγκνες Κελέτι είναι η μεγαλύτερη γυμνάστρια που ανέδειξε η Ουγγαρία, αλλά η ζωή και η καριέρα της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την πολιτική της χώρας της και τη θρησκεία της», σημειώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η Κελέτι υπήρξε μια σπάνια περίπτωση, καθώς απέφυγε την απέλαση σε ναζιστικά στρατόπεδα μέσω της κρυψίνοιας σε ένα χωριό νότια της Βουδαπέστης, χρησιμοποιώντας ψεύτικα έγγραφα. Δυστυχώς, ο πατέρας της και άλλοι συγγενείς της δεν είχαν την ίδια τύχη και χάθηκαν στο Άουσβιτς.
Η καριέρα της εκτοξεύθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, όπου κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε ηλικία 31 ετών, όταν πολλές άλλες συναθλήτριές της είχαν ήδη αποσυρθεί.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε το 1956 στη Μελβούρνη, όπου κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια, καθιστώντας την τη γηραιότερη γυναίκα γυμνάστρια που κέρδισε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα χρόνο αργότερα, μετανάστευσε στο Ισραήλ, παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια αποκτώντας δύο παιδιά.
Με συνολικά 10 Ολυμπιακά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων πέντε χρυσών, η Κελέτι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως την πιο επιτυχημένη αθλήτρια της Ουγγαρίας όλων των εποχών, σύμφωνα με την Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ έχει διακριθεί με πολλές κρατικές βραβεύσεις της χώρας της.