Η σημαντική ημέρα για το αίτημα αποφυλάκισης του Πιστόριους

Η σημαντική ημέρα για το αίτημα αποφυλάκισης του Πιστόριους

Ο Όσκαρ Πιστόριους, ο πρώην αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων από τη Νότια Αφρική, θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να ζητήσει πρόωρη απελευθέρωση από τη φυλακή, στη δίκη που θα διεξαχθεί σήμερα (24/11).

Γνωστός με το ψευδώνυμο “Blade Runner” λόγω των υψηλής τεχνολογίας ποδιών του, ο Πιστόριους πέρασε από ήρωας των Παραολυμπίων σε καταδικασμένο δολοφόνο σε δίκη που μαγνήτισε το ενδιαφέρον του κόσμου πριν από δέκα χρόνια.

Ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τη Ρίβα Στίνκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Αρχικά, το 2014 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από ανώτατο δικαστήριο, αλλά το Ανώτατο Εφετείο στο τέλος του 2015 τον καταδίκασε για φόνο μετά από έφεση από τους εισαγγελείς.

Το 2016, καταδικάστηκε ξανά σε φυλάκιση για έξι χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο, μια ποινή που ήταν μικρότερη από τη μισή της ελάχιστης 15ετούς ποινής που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο διπλασίασε την ποινή του σε 13 χρόνια και πέντε μήνες, κρίνοντας ότι η φυλάκιση για έξι χρόνια ήταν “εξαιρετικά επιείκεια”.

Ένας εκπρόσωπος των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι μια επιτροπή αποφυλάκισης θα εξετάσει την υπόθεση του Πιστόριους σε ακρόαση σήμερα, όπου θα αποφασίσει εάν πρέπει να απελευθερωθεί υπό όρους.

“Το CSPB (Σωφρονιστικό Συμβούλιο Εποπτείας και Αποφυλάκισης) θα αποφασίσει εάν ο κρατούμενος είναι κατάλληλος ή όχι για κοινωνική επανένταξη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών Σινγκαμπάκο Νουμάλο.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους, Κόνραντ Ντόρμελ, δήλωσε στο Reuters ότι η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στο σωφρονιστικό κέντρο “Atteridgeville” κοντά στην πρωτεύουσα Πρετόρια, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις προσδοκίες τους από την ακρόαση.

Συνήθως, ένα συμβούλιο αποφυλάκισης λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες πριν αποφασίσει για την απελευθέρωση των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της φύσης των εγκλημάτων, της πιθανότητας υποτροπής, της συμπεριφοράς στη φυλακή, της ψυχικής και σωματικής κατάστασης, καθώς και των πιθανών απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσουν εάν απελευθερωθούν.

Τον Μάρτιο, η προσπάθεια αποφυλάκισης του Πιστόριους απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε εκτίσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να ληφθεί υπόψη.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ο Πιστόριους είχε εκτίσει το ήμισυ της ποινής του έως τις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οπότε είχε το δικαίωμα να ζητήσει προϋποθέσεις απελευθέρωσης, καθώς η ποινή του ξεκίνησε το 2016 αντί για το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ