Η Σεμένια ξεκίνησε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας της

Η Σεμένια ξεκίνησε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας της

Η Κάστερ Σεμένια, η πρωταθλήτρια του στίβου από τη Νότια Αφρική, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών και ζητά οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει να αγωνίζεται στα δικαστήρια.

Η διπλή Ολυμπιονίκης (2012, 2016) και τριπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα δεν έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται, επειδή αρνείται να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη κρίνει ότι αυτή η απαγόρευση αποτελεί διάκριση.

«Παλεύουμε να βρούμε τα οικονομικά μέσα για να συνεχίσουμε τη νομική μας μάχη. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να προσλάβουμε ειδικούς προκειμένου να υπερασπιστούμε την υπόθεσή μας. Δεν μάχομαι μόνο για τα προσωπικά μου δικαιώματα, αλλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα», δήλωσε η Σεμένια σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ, ζητώντας οικονομική υποστήριξη για την προσπάθειά της.

Η Σεμένια παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών και έχει εμπλακεί σε νομικές διαμάχες με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics, πρώην IAAF) για περισσότερα από δέκα χρόνια, η οποία της απαγορεύει να αγωνιστεί στα 800 μέτρα. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο έλαβε υποστήριξη από την ελβετική δικαιοσύνη, επικύρωσε αυτήν την απαγόρευση.

Η 32χρονη αθλήτρια οδήγησε την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέδωσε απόφαση υπέρ της. Ωστόσο, η απόφαση που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο δεν ακυρώνει τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και δεν ανοίγει αμέσως το δρόμο για την επιστροφή της στα 800 μέτρα, τουλάχιστον όχι χωρίς θεραπεία. Η επόμενη νομική αναμένεται να ληφθεί στις 15 Μαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ