Γιατί η Formula 1 προσελκύει τους δισεκατομμυριούχους…

Γιατί η Formula 1 προσελκύει τους δισεκατομμυριούχους…

Από την εποχή της εμφάνισης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει εξαπολύσει μια τεράστια έλξη. Αυτό το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται από ταξικούς, οικονομικούς, φυλετικούς ή άλλους φραγμούς, αλλά διαπερνάει όλη την κοινωνία. Όταν κάποιος έχει τους πόρους, το ενδιαφέρον να συμμετάσχει ενεργά είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Τον επόμενο μήνα, ένας αμπελώνας στην Καλιφόρνια θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ αγώνων ταχύτητας Velocity Invitational. Οι συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς τα βραβευμένα κλασικά αγωνιστικά αυτοκίνητά τους αποδίδουν στην πίστα. Ο διάδοχος της Walmart, Ρομπ Γουόλτον, θα οδηγήσει εκεί κάποια από τα αυτοκίνητα της συλλογής του, περιλαμβανομένων μοντέλων της Ferrari και της Maserati.

Ο Γουόλτον δεν είναι απλώς ένας χομπίστας. Έχει επενδύσει στην ομάδα της Formula 1 McLaren Racing μέσω του οικογενειακού του γραφείου. Η επένδυση αξιολογήθηκε σε εκατομμύρια λίρες και είναι μέρος μιας σειράς επενδύσεων που έχουν γίνει στην F1.

Οι νέοι επενδυτές που ρίχνουν χρήματα στην F1 περιλαμβάνουν πλούσια άτομα, εταιρείες ιδιωτικές μετοχών και αστέρια του Χόλιγουντ. Η Liberty Media Corp., που αγόρασε την επιχείρηση της Formula 1 το 2017, έχει προσπαθήσει να αυξήσει το τηλεοπτικό κοινό και στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει νέοι θεατές που έχουν παρασύρει επενδυτές και χορηγούς. Οι χορηγίες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για τη συμμετοχή τους.

Η Liberty θέσπισε επίσης ένα ανώτατο όριο δαπανών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην πίστα. Αυτό έπεισε τους επενδυτές ότι αξίζει να επενδύσουν στην F1, ανεξάρτητα από το πόσο χρήματα θέλουν να ξοδέψουν. Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτό το σύστημα. Οι ομάδες που ξόδεψαν περισσότερα πριν από τον περιορισμό εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα. Ορισμένες μεγάλες δαπάνες δεν περιλαμβάνονται στο ανώτατο όριο, όπως οι μισθοί των οδηγών και το κόστος των κινητήρων.

Η Liberty σκέφτεται επίσης να επεκτείνει την F1 με περισσότερες ομάδες και αγώνες. Αυτή η επέκταση όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από τις υπάρχουσες ομάδες, καθώς μπορεί να μειώσει τα κέρδη που μοιράζονται. Οι επενδυτές όμως παραμένουν αισιόδοξοι και ψάχνουν για νέες ευκαιρίες επένδυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ