Επαναστατικές αλλαγές στο Wimbledon: Τεχνολογία και AI αντικαθιστούν τους κριτές γραμμής

Επαναστατικές αλλαγές στο Wimbledon: Τεχνολογία και AI αντικαθιστούν τους κριτές γραμμής

Το Wimbledon, το πιο εμβληματικό τουρνουά τένις παγκοσμίως, είναι γνωστό για τις αυστηρές του παραδόσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση λευκών ρούχων από τους αθλητές. Ωστόσο, το τουρνουά που διεξάγεται στο All England Club δεν φοβάται να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις.

Μια σημαντική ανακοίνωση ήρθε πρόσφατα, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο της διαιτησίας στο τένις: από το 2025, οι παραδοσιακοί κριτές γραμμής θα αντικατασταθούν με ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά που μετρά 147 χρόνια.

Από την επόμενη σεζόν, οι κριτές γραμμής που μέχρι τώρα διατηρούσαν την παρουσία τους στους αγωνιστικούς χώρους θα είναι ιστορία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση αυτόματης ηλεκτρονικής γραμμής στις 18 αρένες του Wimbledon, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού γηπέδου.

«Αφού αναλύσαμε τα αποτελέσματα των δοκιμών, είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογία αυτή είναι αξιόπιστη και ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα προς την απόλυτη ακρίβεια στη διαιτησία. Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας να συμβαδίζουμε με την παράδοση και την καινοτομία στο Wimbledon», δήλωσε η Σάλι Μπόλτον, διευθύνουσα σύμβουλος του All England Club.

Η Σάλι Μπόλτον αναγνώρισε τη «σημαντική συνεισφορά» των κριτών γραμμής που υπηρέτησαν το τένις για δεκαετίες. Το σύστημα «Hawk-Eye Live», που θα αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς κριτές, δοκιμάστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια των τελικών του ATP Next Gen το 2017 στο Μιλάνο, και τελικά υιοθετήθηκε ευρύτερα κατά την πανδημία Covid-19.

Άλλα σημαντικά τουρνουά, όπως το Σινσινάτι, το US Open και τα Μάστερς, έχουν ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά επίσης εξαλείφει την ανθρώπινη παρουσία στα γήπεδα και μειώνει τις θέσεις εργασίας.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος του ATP, Ανδρέα Γκαουντέντζι, είχε προαναγγείλει την πλήρη αντικατάσταση των κριτών γραμμής από το ηλεκτρονικό σύστημα από το 2025, ακολουθώντας τις τάσεις που εγκαθιδρύθηκαν πρώτα στο Australian Open.

Η τεχνολογία «Hawk-Eye Live» έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο τένις το 2006, στο τουρνουά του Μαϊάμι. Το US Open ήταν το πρώτο Grand Slam που την υιοθέτησε και το 2018 έγινε το πρώτο μεγάλο τουρνουά που την προσέφερε σε όλα τα γήπεδα για αγώνες μονού και διπλού.

Αν και η εφαρμογή του «Hawk-Eye Live» απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, η σειρά αυτή τεχνολογίας σηματοδοτεί και μια αναγκαία δαπάνη για τη στήριξη της διαιτησίας. Για παράδειγμα, ένα ATP 250 τουρνουά, όπως αυτό του Μπουένος Άιρες, απαιτεί 40 κριτές για να καλυφθούν οι γήπεδοι για μια εβδομάδα, προσθέτοντας έτσι στην οικονομική επιβάρυνση της διοργάνωσης για τη σίτιση, την αμοιβή και την ασφάλιση τους, καθώς και για τη διαμονή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ