Σήμερα, 10 Νοεμβρίου, στις 09:00, ξεκινά ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (ΑΜΑ2024), με την συμμετοχή 21.000 δρομέων να αναμένουν να διανύσουν την ιστορική διαδρομή από το Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Φέτος γιορτάζουμε 128 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του μαραθωνίου δρόμου, 41 χρόνια από τον πρώτο αγώνα στην σημερινή του μορφή, 61 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, προς τιμήν του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, καθώς και 78 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, ο οποίος αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία του μαραθωνίου.
Ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει εμπνευστεί από την διαδρομή του αρχαίου αγγελιαφόρου που μετέφερε τη νίκη από τη Μάχη του Μαραθώνα στην Αθήνα. Το 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες συμμετείχαν με στόχο την ολοκλήρωση της χωμάτινης διαδρομής μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης κατέκτησε την πρώτη θέση, χαρίζοντας μας μία νίκη που συμβολίζει την επιμονή και την αντοχή. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος, και μαζί με τον Λούη έγιναν οι πρώτοι αγωνιζόμενοι του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αυτός ο αγώνας της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, προσελκύοντας εκατομμύρια υποστηρικτές ανά το πα globus. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο μοναδικός που διεξάγεται στην αυθεντική διαδρομή, παρέμεινε ένα εμβληματικό γεγονός για τους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων.
Από το 1983, ο Μαραθώνιος αυτός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενός μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης και γιατρού.
Φέτος συμπληρώνονται επίσης 2.514 χρόνια από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., η οποία θεωρείται κρίσιμη για την διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μετά τη μάχη, η νίκη ανακοινώθηκε από έναν Αθηναίο οπλίτη που έτρεξε στην Αθήνα, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα πριν χάσει τη ζωή του.
Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το όνομα του αγγελιαφόρου, η ιστορία του έχει γίνει αθλητικό αγώνισμα από το 1896, επαναστατώντας τον μαραθώνιο σε ένα πολυ αναγνωρίσιμο γεγονός παγκοσμίως, ειδικά στην Ελλάδα, εν μέσω της ιστορικής πορείας ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.
Η διαδρομή του 41ου Μαραθωνίου περιλαμβάνει κατηφορικά και επίπεδα τμήματα, με τον αγώνα να ξεκινά στις 09:00 το πρωί της Κυριακής, 9 Νοεμβρίου. Οι αθλητές ξεκινούν από την Αφετηρία και τρέχουν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, με αρκετές απαιτητικές ανηφόρες και κατηφόρες κατά τη διάρκεια της διαδρομής, που κατευθύνει τους δρομείς στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η διαδρομή είναι γεμάτη ιστορία και είναι οργανωμένη έτσι ώστε να προσφέρει σε κάθε δρομέα τη δυνατότητα να ζήσει την εμπειρία του αυθεντικού μαραθωνίου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μία μοναδική αθλητική εμπειρία και να μαζέψουν αναμνήσεις που θα τους μείνουν αξέχαστες!
Η Ιστορική Γέννηση του Μαραθωνίου της Αθήνας
Το 1983, ο Μαραθώνιος της Αθήνας απέκτησε το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με σκοπό να ενθαρρύνει συμμετοχές από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς, καθώς επίσης και ξένων συμμετεχόντων σε αυτή την μοναδική διαδρομή. Αυτή η αναγνώριση έχει κάνει τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, να ενσωματώνεται στις καλύτερες διοργανώσεις μαραθωνίων παγκοσμίως.
Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο Αφιερωμένος στον Άνθρωπο
Ο Μαραθώνιος αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, αναδεικνύει τη ζωή και τις αξίες του, που συνεχίζουν να εμπνέουν τη νεολαία μέχρι σήμερα.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1912, υπηρέτησε με ένα πνεύμα μαχητή τόσο στην ιατρική του καριέρα όσο και στον αθλητισμό. Η προσφορά του στον αθλητισμό και τον ειρηνιστικό αγώνα τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία για την ελληνική κοινωνία.
Ο αγώνας του για την ειρήνη και το πολιτισμικό ιδεώδες εκφράζει τη διαχρονική ρήση του: «Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη».
Μια Ιστορική Διαδρομή
Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μαραθώνιος απέκτησε θέση στη σύγχρονη αθλητική σκηνή, γοητεύοντας με τη διαδρομή του και τα ιστορικά του νοήματα. Η φήμη του εξαπλώνεται και η συμμετοχή συνεχώς αυξάνεται, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και την αξία του Μαραθωνίου.