Η ασφάλεια του φιλιού για ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι πλέον επιβεβαιωμένη από νέα επιστημονική έρευνα.
Φιλιά και κοιλιοκάκη: Μύθοι και αλήθειες
Η ανησυχία πολλών ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη αφορά τη δυνατότητα μετάδοσης γλουτένης μέσω κοινής χρήσης τροφής ή φιλιού. Μία πρωτοποριακή μελέτη, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αν Λι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξηγεί με επιστημονικά δεδομένα πόσο συχνό ή επικίνδυνο είναι αυτό.
Η μελέτη για το φιλιά χωρίς γλουτένη
Δέκα ζευγάρια συμμετείχαν στην έρευνα, όπου ο ένας σύντροφος ήταν ασθενής με κοιλιοκάκη και ο άλλος όχι. Οι μη πάσχοντες κατανάλωσαν δέκα αλμυρά κρακεράκια και ακολούθησε φιλιά διάρκειας δέκα δευτερολέπτων.
- Σε μια συνεδρία τα ζευγάρια περίμεναν πέντε λεπτά πριν το φιλί.
- Σε άλλη, οι μη πάσχοντες έπιναν 120 ml νερό πριν το φιλί.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα για τους πάσχοντες
Οι επιστήμονες μέτρησαν τη γλουτένη στο σάλιο των ασθενών με κοιλιοκάκη και βρήκαν ότι η ποσότητα που μεταφέρθηκε ήταν σχεδόν μηδενική στις περισσότερες περιπτώσεις.
Όταν οι συμμετέχοντες έπιναν νερό πριν το φιλί, η ανιχνευόμενη γλουτένη δεν ξεπερνούσε τα 20 μέρη ανά εκατομμύριο, το επιτρεπτό όριο για προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή φιλί και συμβίωση
Συνοψίζοντας, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς με τυχόν φιλί από σύντροφο που έχει φάει τρόφιμα με γλουτένη, εφόσον:
- Έχουν περάσει λίγα λεπτά από την κατανάλωση
- Πιούν νερό πριν το φιλί για επιπλέον ασφάλεια
Με αυτή τη γνώση, η ποιότητα ζωής και η οικειότητα στις σχέσεις δεν χρειάζεται να περιορίζονται από τον φόβο μετάδοσης γλουτένης μέσω των φιλιών.