Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας, γνωστή ως USAID, έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός σφοδρού ανασχηματισμού που προτείνεται από την κυβέρνηση Τραμπ, με τον Έλον Μασκ να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Έλον Μασκ, αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στο προσωπικό της USAID, περιορίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε μόλις 294 από συνολικά 10.000. Αυτή η επιλογή οδηγεί στην αποδυνάμωση μιας από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ, μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ο Μασκ και ο Τραμπ έχουν εκφράσει δημόσια την κριτική τους για τη λειτουργία της USAID, χαρακτηρίζοντάς την ως «εγκληματική οργάνωση» που χρειάζεται επαναστατική μεταρρύθμιση. Με προϋπολογισμό 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, η υπηρεσία έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (DOGE), που προωθεί ο Μασκ. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην υπηρεσία ως «μπάλα από σκουλήκια» και τόνισε τη μη αναστρέψιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η USAID.
Η εκδίωξη σχεδόν όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας και η επιστροφή τους στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες, δεδομένου ότι η USAID παρείχε κρίσιμη βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζον Μπράιαν Άτγουντ, χαρακτήρισε τις διαδικασίες αυτές «σκανδαλώδεις», προειδοποιώντας ότι πολλοί άνθρωποι θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους εξαιτίας της κατάργησης ζωτικών προγραμμάτων, όπως αυτά που προσφέρουν στήριξη κατά του AIDS.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης την ένταξη της USAID στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να αναλαμβάνει τη διεύθυνση της υπηρεσίας σε προσωρινή βάση. Για τη συγχώνευση αυτή απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο, κάτι που, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες, παραμένει πολύ πιθανό να συμβεί. Η ενδεχόμενη κατάργηση της USAID θεωρείται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης Τραμπ και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τη φύση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, με αντίκτυπους που θα διαρκέσουν για χρόνια.