Ντόναλντ Τραμπ για Βολοντίμιρ Ζελένσκι: “Αν δεν κινηθεί γρήγορα, δεν θα του μείνει χώρα”, γράφει σε ανάρτησή του
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε μια νέα σφοδρή επίθεση κατά του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον “δικτάτορα χωρίς εκλογές”. Η κριτική αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από συνέντευξη Τύπου όπου ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε ευθέως τη διαχείριση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, περιέγραψε τον Ζελένσκι ως “μέτριο κωμικό”, ο οποίος κατάφερε να πείσει την Ουάσινγκτον να διαθέσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν “πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί”.
Ο Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι ΗΠΑ έχουν επωμιστεί δυσανάλογο οικονομικό βάρος σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές για πιθανή κατάχρηση των αμερικανικών κονδυλίων από την κυβέρνηση του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει παραδεχθεί πως ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας έχει “εξαφανιστεί”. Επιπλέον, τόνισε ότι η άρνηση του Ουκρανού Προέδρου να προκηρύξει εκλογές αποτελεί απόδειξη της αυταρχικής του διακυβέρνησης εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η επιθετική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές του προθέσεις. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα εκφράσει τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ενώ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να επιτύχει ειρήνη στην περιοχή μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται να επιδιώκει συστηματικά την αποδυνάμωση της θέσης του Ζελένσκι, πιθανότατα με στόχο να διευκολύνει μια μελλοντική προσέγγιση με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για τη διεξαγωγή εκλογών, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, η διεξαγωγή εκλογών απαγορεύεται ρητά κατά τη διάρκεια περιόδων εχθροπραξιών, κάτι που ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει επανειλημμένα επισημάνει. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμεί μια πολιτική ανανέωση στο Κίεβο, είτε με στόχο την ενίσχυση της νομιμότητας της ουκρανικής ηγεσίας είτε για να ασκήσει επιρροή στην εξέλιξη του πολέμου.
Η πολιτική τακτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί καινοτομία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, είχε επιδείξει μια παρόμοια προσέγγιση απέναντι σε συμμάχους και αντιπάλους, χρησιμοποιώντας συχνά υπερβολικές δηλώσεις και αμφιλεγόμενες εκφράσεις για να αποδυναμώσει τους πολιτικούς του στόχους. Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση είχε οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις στις διεθνείς σχέσεις, όπως η αλλαγή της αμερικανικής στάσης απέναντι στις κουρδικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την υποστήριξη της Δύσης και να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι, ο οποίος μέχρι πρόσφατα απολάμβανε ευρεία αποδοχή, βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να μειώνονται σταθερά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική δημοτικότητα του Ουκρανού προέδρου και τους υπερβολικούς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί ο τελευταίος για την άσκηση πίεσης και την επίτευξη των πολιτικών του στόχων αναφορικά με την Ουκρανία και την ειρήνευση στην Ανατολική Ευρώπη.