Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βιώνει μία περίοδο αβεβαιότητας και ανησυχίας, όπως αναφέρει το Politico. Στο επίκεντρο αυτής της αναταραχής βρίσκεται η πιθανότητα επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της ευρωπαϊκής πρακτικής του Eurasia Group, εξετάζει την παράδοξη περίπτωση κατά την οποία η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Η αίσθηση δυσαρέσκειας κυριαρχεί στην ΕΕ.
Τον τελευταίο καιρό, οι πολιτικές δομές στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, έχουν υποστεί σοβαρές κλυδωνισμούς. Οι ηγεσίες αυτών των κρατών είναι διασπασμένες, εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι προοπτικές για την ΕΕ φάνταζαν πιο θετικές, με τη Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, κινητοποιώντας το μπλοκ προς μια πιο συντονισμένη γεωστρατηγική πολιτική. Η Γερμανία τότε δέσμευσε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της άμυνάς της, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση προς την Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτή η αποστολή φαίνεται να έχει ατονήσει. Παρά την ενεργειακή συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Ουκρανίας μέσω χρηματοδότησης και κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι προκλήσεις παραμένουν. Τα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, περιλαμβάνοντας το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και την πολιτική αστάθεια, εντείνουν την αίσθηση αβεβαιότητας.
Επιπλέον, η ΕΕ αντιμετωπίζει ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, μετανάστευσης και δημοσιονομικών πολιτικών, το οποίο κάνει την συλλογική δράση όλο και πιο δύσκολη. Οι ηγέτες των κρατών-μελών αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους σε εθνικά ζητήματα, κάτι που προάγει τον λαϊκισμό και την πολιτική κατακερμάτιση.
Ο Τραμπ θα μπορούσε να φέρει αλλαγές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες (εκτός από κάποιους όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán) προσβλέπουν σε νίκη της αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris. Οι φόβοι των Ευρωπαίων επικεντρώνονται σε τρεις κινδύνους: την απομάκρυνση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, την πιθανότητα μονομερών συμφωνιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, αυτοί οι φόβοι αγνοούν το πιθανό ερέθισμα που θα μπορούσε να προκύψει από την επιστροφή του Τραμπ. Η εκλογή του θα μπορούσε να επαναφέρει τις προτάσεις για αύξηση του κοινού χρέους για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ, θέτοντας νέες βάσεις για μια πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την υποστήριξη και από χώρες που παραδοσιακά απορρίπτουν την ιδέα αυτή.
Η ευρωπαϊκή οικονομία επίσης θα μπορούσε να ευνοηθεί από αυτή την επανεκλογή, καθώς θα ήταν αναγκαίο να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ. Ο ισχυρισμός του πρώην προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για 800 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα επενδύσεων ετησίως, απαιτεί κοινή χρηματοδότηση που θα μπορούσε να προκύψει από μια πιο συνεργατική προσέγγιση στην οικονομία.
Η επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την αναδημιουργία των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, καθώς και οι δύο πλευρές θα αναζητούν δημιουργικές λύσεις για την εξομάλυνση των διαφορών.
Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος ότι μια τέτοια προεδρία θα μπορούσε να ενισχύσει τις διχαστικές τάσεις και τους εθνικισμούς στην ΕΕ. Οι προσπάθειές του να κινηθούν διμερώς με χώρες μέλη θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε περαιτέρω αποσύνθεση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και πανικό στις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας ένα κλίμα αυτονομίας και ανησυχίας.
Παρά τον κίνδυνο, μια επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται η ΕΕ για να υπερκεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις και να στραφεί προς μια πιο ενιαία και σταθερή κατεύθυνση.