Τραμπ: Δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο αν δεν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

Τραμπ: Δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο αν δεν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

Λίγα λόγια για την επικείμενη επικοινωνία μεταξύ των ηγετών.

Τραμπ και Πούτιν: Νέα Επικοινωνία στον Ορίζοντα

Ο πρώην (και πιθανώς μελλοντικός) πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, ιδιαίτερα για την πρόταση περί δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ζελένσκι. Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο NBC News, ο Τραμπ δήλωσε “πολύ θυμωμένος” και “έξαλλος” με τις ρωσικές θέσεις, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση του Ζελένσκι “δεν είναι ο σωστός δρόμος”.

Επιπλέον, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δευτερογενών κυρώσεων σε χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. “Αν δεν τα βρούμε με τη Ρωσία – και εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται εκείνη για τη συνέχιση του πολέμου, κάτι που μένει να δούμε –, τότε όσοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο δεν θα μπορούν να κάνουν δουλειές στις ΗΠΑ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν θα κυμαίνονται μεταξύ 25% και 50% επί της αξίας κάθε ρωσικής εξαγωγής πετρελαίου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ενισχύει τις ενδείξεις ότι, σε περίπτωση επανεκλογής, ο Τραμπ θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική οικονομική πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι σκοπεύει να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για διπλωματική επίλυση της κρίσης, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις Τραμπ, διατηρώντας σταθερή τη θέση της ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι “παράνομες” και αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυση της Δύσης μέσω της απομόνωσης της Ρωσίας. Η προτεινόμενη επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την πιθανή αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προτείνει δημόσια το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό διεθνή εποπτεία, με στόχο τη διενέργεια εκλογών και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, μια πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις και αμφισβητήθηκε από πολλούς.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια έντονη φάση διπλωματικής κινητικότητας και σκιαγραφούν την πολιτική στάση που αναμένεται να υιοθετήσει ο Τραμπ σε περίπτωση επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, με το ερώτημα να παραμένει κατά πόσο η προσέγγιση αυτή θα οδηγήσει σε ειρήνευση ή σε νέα γεωπολιτικά ρήγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ