Μετά την επιτυχημένη χρήση του Iron Dome, έρχεται το Iron Beam. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας με κατευθυνόμενη ενέργεια που εκτοξεύει ισχυρές ακτίνες φωτός, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει κινούμενα βλήματα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα.
Το Iron Beam, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Rafael, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014. Αν και ήδη έχει δεχθεί αρκετές αναβαθμίσεις, η αρχική σχεδίασή του ήταν να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο με την Χαμάς στη Γάζα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει επισπεύσει την ανάπτυξη του Iron Beam και έχει ξεκινήσει δοκιμές για να το θέσει σε λειτουργία.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο για λειτουργία αμέσως. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενσωμάτωσή του στα υπάρχοντα συστήματα προειδοποίησης και αεράμυνας. Χωρίς αυτήν, το Iron Beam θα ήταν αναποτελεσματικό.
Το Iron Beam σχεδιάστηκε ως μια φθηνότερη, πιο ευέλικτη εναλλακτική λύση σε σχέση με το διάσημο Iron Dome. Το κόστος λειτουργίας του είναι χαμηλότερο, καθώς αντί για ακριβούς αναχαιτιστικούς πυραύλους, χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ. Επιπλέον, είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το Iron Dome, καθιστώντας την μετακίνησή του πολύ ευκολότερη.
Προκλήσεις και περιορισμοί:
Το Iron Beam αντιμετωπίζει προκλήσεις σε υγρές συνθήκες και σε ατμόσφαιρες με υψηλή υγρασία. Το λέιζερ απορροφάται από τα σωματίδια νερού και χάνει μέρος της ενέργειάς του προτού φτάσει στον στόχο. Επιπλέον, απαιτεί άμεση οπτική επαφή με τον στόχο και χρειάζεται αρκετά δευτερόλεπτα για να προκαλέσει ζημιά στον στόχο του.
Ωστόσο, το Iron Beam είναι αποτελεσματικό κατά της επίθεσης από μικρά βλήματα που βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις. Αυτό το καθιστά έναν καλό στόχο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Iron Beam θα μπορούσε να είναι λειτουργικό πολύ σύντομα και θα προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση κινούμενων βλημάτων.