Το Χωριό στην Ισπανία που Μοιάζει με τη Σαντορίνη

Το Χωριό στην Ισπανία που Μοιάζει με τη Σαντορίνη

Ένα όμορφο χωριό στην Ισπανία που συνήθως συγκρίνεται με τη Σαντορίνη, σκέφτεται να απαγορεύσει στους τουρίστες να το επισκέπτονται. Το Binibeca Vell, στο νησί της Μενόρκα, ελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο λόγω των ιδιαίτερων λευκών πετρόχτιστων σπιτιών του. Κάποτε ήταν ένα αλιευτικό χωριό, ενώ σήμερα μόνο 1.000 άνθρωποι ζουν στο χωριό που χτίστηκε στη δεκαετία του ’60. Όπως και στη Σαντορίνη, επισκέπτονται περίπου 800.000 άτομα το χρόνο, συχνά από Μάιο έως Οκτώβριο.

Συγκρότημα βαρκών πάνω σε στενό ύδωρ

Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός αυτός μπορεί φέτος να φτάσει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες, καθώς η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στενός διάδρομος με λευκά κτίρια και καμπαναριό στο βάθος

Οι ντόπιοι έχουν εκφράσει αντίσταση και απειλούν να απαγορεύσουν πλήρως την πρόσβαση σε τουρίστες με ανάρμοστη συμπεριφορά. Ένας κάτοικος δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «μπαίνουν στα σπίτια μας, κάθονται σε καρέκλες, παίρνουν πράγματα, αναρριχώνται στους τοίχους μας [και] διοργανώνουν εξωτερικά πάρτι με αλκοόλ». Ήδη έχουν εφαρμοστεί νέοι κανόνες περιορισμού των τουριστών, με τους επισκέπτες να πρέπει να επισκέπτονται μόνο μεταξύ 11 π.μ. και 8 μ.μ.. Ο Óscar Monge, επικεφαλής της ομάδας που επιβλέπει τους ιδιοκτήτες σπιτιών στο χωριό, παρατήρησε στην εφημερίδα Guardian: «Το Binibeca Vell δεν είναι μια τουριστική περιοχή, αλλά μια ιδιωτική οικιστική ανάπτυξη όπου άνθρωποι ζουν». Αν οι τουρίστες συνεχίσουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, οι κάτοικοι αναφέρουν πως θα σταματήσουν κάθε επίσκεψη, αν και ο Monge υποστήριζε ότι αυτό είναι «τελευταίο μέσο».

γυναίκα που στέκεται σε στενό διάδρομο

Δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος θα μπορεί να φωτογραφίζει τα όμορφα σπίτια από την ακτογραμμή αλλά όχι εσωτερικά. Η Begoña Mercadal, επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού της Μενόρκα, τόνισε ότι οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να κλείσουν την πρόσβαση εάν το επιθυμούν. Ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία και, συνεπώς, έχουν το δικαίωμα να το αποφασίσουν».

γκρι σκυρόδεμα μεταξύ κτιρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το χωριό έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς μόνο 25.000 ευρώ ετησίως διατίθενται για τη συντήρηση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του βάψιμου των σπιτιών και της συλλογής των απορριμμάτων. Προηγούμενοι τουρίστες έχουν αποκαλέσει το χωριό ως το «πιο όμορφο του νησιού», ενθουσιαζόμενοι από τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα εστιατόρια και το λιμάνι. Η Ισπανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον υπερτουρισμό τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες σε όλα τα τουριστικά σημεία, όπως η Μαγιόρκα και η Τενερίφη. Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες ταξιδιωτικές συμβουλές δεν προειδοποιούν για ταξίδια στην Ισπανία, αν και προειδοποιούν για διαμαρτυρίες και πορείες σε ορισμένες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ