Θεραπεία του λύκου: Ελπίδες για τους ασθενείς από τους επιστήμονες

Θεραπεία του λύκου: Ελπίδες για τους ασθενείς από τους επιστήμονες

Μια καινοτόμος θεραπεία για τον λύκο μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της ανάγκης για ισόβια φαρμακευτική αγωγή, καθώς η προγραμματισμένη κεραία θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων, φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αυτοάνοση αυτή νόσο. Ιατροί χαρακτηρίζουν την εξελιγμένη αυτή παρέμβαση ως «επανάσταση» στην καταπολέμηση του λύκου, καθώς περιλαμβάνει τη γενετική τροποποίηση των κυττάρων των ασθενών για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από λύκο, μια νόσο που πλήττει κυρίως γυναίκες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θεραπείες με CAR T-λεμφοκύτταρα σε τρεις ασθενείς με τη σοβαρότερη μορφή του λύκου, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Στη Γερμανία, οι ασθενείς που υπεβλήθησαν στη νέα θεραπεία έχουν μπει σε ύφεση και δεν χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή για τον λύκο. Ο καθηγητής Ben Parker, ειδικός στη ρευματολογία στο Manchester Royal Infirmary, δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στη θεραπεία του λύκου, προσφέροντας ελπίδα για θεραπεία. «Η φυσιολογική ανάγκη για ισόβια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αλλάξει με αυτές τις εξελίξεις, κάτι που προκαλεί μεγάλη ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η θεραπεία CAR T-λεμφοκυττάρων έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιθανές εφαρμογές της μπορούν να επεκταθούν σε πολλές άλλες παθήσεις. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί τροποποιώντας γενετικά τα ανοσοκύτταρα του ασθενούς, προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να προσβάλλει τα επιβλαβή κύτταρα. Η πρώτη ασθενής που υπεβλήθη σε θεραπεία στη Βρετανία ήταν η 32χρονη Κάθριν, που ακολούθησε τη διαδικασία τον Ιούλιο στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας του Μάντσεστερ. Ακολουθούν επίσης άλλοι δύο ασθενείς στο University College Hospital, συμπεριλαμβανομένης της 50χρονης Κέιτι, που υποβλήθηκε στη θεραπεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρακολούθηση Ασθενών για 15 Χρόνια

Η Κέιτι, από το Guildford του Surrey, που πάσχει από λύκο για 30 χρόνια, δήλωσε αναφορικά με την εξέλιξη αυτή: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που συμμετέχω στη δοκιμή. Αν αυτή η θεραπεία λειτουργήσει, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου. Δεν υπήρξε ποτέ άλλη φιλοδοξία για έναν αποτελεσματικό θεραπευτικό παράγοντα στον λύκο». Οι ασθενείς που θα υποβληθούν στη νέα θεραπεία θα παρακολουθούνται για μια περίοδο 15 ετών για να καταγραφούν τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί πραγματικά να προσφέρει λύση σε περιπτώσεις σοβαρού λύκου. Ύστερα από λίγες εβδομάδες, η Κάθριν ανέφερε ότι αισθάνεται πλέον μεγαλύτερη ενέργεια και έχει απαλλαγεί από το πρήξιμο στις αρθρώσεις της, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται στη νέα θεραπεία θα χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για 10 ημέρες, με σχετικές ενημερώσεις για πιθανές παρενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει την υψηλή ευαισθησία του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε λοιμώξεις για αρκετές εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, ασθενείς που πέφτουν σε κρίση και αντιμετωπίζουν νεφρική ανεπάρκεια, για παράδειγμα, ίσως κρίνουν ότι οι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί και ωφέλιμοι. Η θεραπεία με λεμφοκύτταρα ονομάζεται obecabtagene autoleucel. Η Δρ. Ελένη Θολούλη, διευθύντρια της μονάδας μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων ενηλίκων στο Manchester Royal Infirmary, δήλωσε: «Είναι μια συναρπαστική στιγμή να προσφέρουμε αυτή τη θεραπεία σε ασθενείς με λύκο μέσω αυτής της κλινικής δοκιμής. Ελπίζουμε να δούμε θετικά αποτελέσματα που θα αναμορφώσουν τις επιλογές θεραπείας για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο».

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ