Θάνατος από Καπνό: 12.000 Συνέπειες Δασικών Πυρκαγιών Κάθε Χρόνο

Θάνατος από Καπνό: 12.000 Συνέπειες Δασικών Πυρκαγιών Κάθε Χρόνο

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει μια άμεση και ανησυχητική συσχέτιση με την αύξηση των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αυτή η διαδικασία φαίνεται να συμβάλλει στον θάνατο επιπλέον 12.000 ατόμων ετησίως λόγω της εισπνοής καπνού. Η μελέτη υποδεικνύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, ειδικά σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, καθώς και στις δασικές περιοχές της Βόρειας Ασίας. Με δεδομένο ότι από το 2003 μέχρι το 2019, η έκταση των καμένων περιοχών υπήρξε αυξημένη κατά περίπου 16%, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η αποψίλωση δασών για γεωργία και οδοποιία, έχουν μειώσει τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο περιοδικό Nature Climate Change, επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των πυρκαγιών, συγκρίνοντας την κατάσταση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι τη δεκαετία του 2010, περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω εισπνοής καπνού που περιείχε μικροσωματίδια (PM2.5), τα οποία είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία.

Υγεία και καπνός: Πολλές ανησυχίες

Η ακριβής συμβολή της παγκόσμιας θέρμανσης στους θανάτους αυτούς μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Παράλληλα, ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κατακερματισμένη δασική γη, μπορεί να περιορίσουν τις εκτάσεις που καίγονται. Για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές χρησιμοποιούν μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και πυρκαγιών, συγκρίνοντάς τα με μοντέλα χωρίς τις σύγχρονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των θανάτων από εισπνοή PM2.5.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις του καπνού από πυρκαγιές στην υγεία μπορεί να έχουν υποεκτιμηθεί, διότι τα σωματίδια αυτά είναι πιο τοξικά σε σχέση με άλλες πηγές. Ο καθηγητής Hilary Bambrick, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας Πληθυσμού στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα καπνού κατά τις πυρκαγιές του 2019-2020, γεγονός που είχε σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο δείχνει ότι η παγκόσμια θέρμανση συνεχίζει να ενισχύει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Σιβηρία και οι σαβάνες της Αφρικής. Παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν μειώσει τις καμένες περιοχές, η κλιματική αλλαγή παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις πυρκαγιές.

Πηγές: Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ