Η αυξανόμενη ελπίδα για μερική κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για την εξέλιξη της σύγκρουσης.
Προτάσεις Ρωσίας για προσωρινή εκεχειρία σε περιορισμένες ζώνες
Σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, εκπρόσωποι των διερευνητικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την επίτευξη προόδων σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Αν και δεν επιτεύχθηκε ολική κατάπαυση πυρός, η ρωσική πλευρά πρότεινε μερική κατάπαυση 2-3 ημερών σε ορισμένες περιοχές, προσφέροντας βάσεις για πιθανό διάλογο και συνέχιση των συνομιλιών.
Εστίαση στην ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή παιδιών
Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η τύχη εκατοντάδων παιδιών που έχουν μεταφερθεί στην Ρωσία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Αντρίι Γερμάκ, παρέδωσε στον Ρώσο ομόλογό του λίστα με ονόματα παιδιών που, σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν απαχθεί παράνομα, απαιτώντας την άμεση επιστροφή τους. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι μεταφορές αυτές έγιναν για την προστασία των παιδιών από τις μάχες και τις επικίνδυνες ζώνες.
Συμφωνίες και ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση
Δηλώσεις Ζελένσκι και προοπτικές ειρήνης
Από τη Λιθουανία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την πρόοδο στο θέμα των αιχμαλώτων και κάλεσε σε ειρηνικές λύσεις με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών. Τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες, κάθε βήμα που φέρνει πίσω έστω και έναν συνανθρώπο αξίζει τον κόπο, αναδεικνύοντας την ανθρωπιστική διάσταση της διαμάχης.
Προς μια συνεχή και διαρκή προσπάθεια διαλόγου
Η συζήτηση κύλησε μέσα σε ένα ψυχρό αλλά λειτουργικό κλίμα, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για νέες συναντήσεις και βελτίωση των σχέσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές πτυχές του πολέμου. Η διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η προστασία των παιδιών παραμένει θεμελιώδης για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση της ειρήνης.