Συνάντηση Κορυφής 2024: Η ΕΕ υπογράφει συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Συνάντηση Κορυφής 2024: Η ΕΕ υπογράφει συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Σήμερα Πέμπτη (27/6) στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Λιθουανία και Εσθονία υπέγραψαν συμφωνίες ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ για την Ουκρανία με σκοπό τη στήριξη της λειτουργίας του κράτους. Η συμφωνία με την ΕΕ περιλαμβάνει βοήθεια σε εννέα τομείς ασφαλείας και άμυνας, όπως παράδοση όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση και στήριξη στην αμυντική βιομηχανία.

Πολλές χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Ουκρανία με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειάς της και την αποτροπή μελλοντικών εισβολών, δείχνοντας έτσι τη στήριξη προς την Ουκρανία σε αυτό το σημαντικό ζήτημα ασφάλειας.

Ιστορική απόφαση σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ χαράχθηκε ως «ιστορική απόφαση» από τον πρόεδρο Ζελένσκι. Σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Β. Ζελένσκι εξέφρασε την εκτίμηση του για τη σημαντική αυτή απόφαση. Παράλληλα, κάλεσε για περαιτέρω βήματα στην ενίσχυση της Ουκρανίας, εστιάζοντας στη στρατιωτική βοήθεια, συγκεκριμένα στην αεράμυνα και τα πυρομαχικά.

 

«Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της παροχής μεγαλύτερης υποστήριξης στην Ουκρανία, τόσο σε στρατιωτικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένεται η εκταμίευση σημαντικών ποσών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ συζητήσεις με τους εταίρους της G7 βρίσκονται εν εξελίξει για ένα επιπλέον πακέτο 50 δισ. ευρώ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ