Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο X προκαλεί μεγάλο θόρυβο στην Κύπρο. Οι συνομιλίες μέσα του αφορούν προεκλογική χρηματοδότηση για τις εκλογές του 2028 και εμπλέκουν κορυφαία πρόσωπα της κυβέρνησης. Η δημοσίευσή του ήρθε την Πέμπτη βράδυ από ανώνυμο λογαριασμό και γρήγορα έγινε viral στα κυπριακά ΜΜΕ, λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Συνομιλίες με επενδυτές και υπαινιγμοί για δαπάνες
Στο βίντεο ακούγονται ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Χρυσοχόος. Μιλάνε με άτομα που παρουσιάζονται ως επενδυτές, κυρίως για projects στην ενέργεια. Οι συζητήσεις γυρίζουν γύρω από κανόνες χρηματοδότησης εκστρατειών, όρια δαπανών και τρόπους στήριξης πολιτικών.
Αναφέρονται γενικά σε όριο ενός εκατομμυρίου ευρώ για δαπάνες. Γίνεται λόγος και για χρήση μετρητών, αλλά θεωρητικά. Επίσης, μιλάνε για πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγαρο λόγω επενδύσεων, με φράσεις που δείχνουν άτυπες επαφές, χωρίς όμως στοιχεία για κάτι παράνομο.
Can’t even describe what I just received!
BREAKING BOMBSHELL VIDEO EXPOSES CYPRUS PRESIDENT’S SHADOW CASH MACHINE!
President Nikos Christodoulides allegedly SMASHED the €1M campaıgn fınance cap vıa a sneaky family network!
Brother-in-law Charalambos Charalambous (Director of… pic.twitter.com/B9YDR1Y3T3— Emily Thompson (@EmilyTanalyst) January 8, 2026
Απορρίψεις και πολιτικές αντιδράσεις
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης βγήκε με δήλωση και αρνείται τα πάντα. Λέει ότι οι φράσεις του κόπηκαν επιλεκτικά και βγάλθηκαν εκτός πλαισίου. Ήδη κατέθεσε καταγγελία στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στη Λευκωσία, με στοιχεία που δείχνουν την αλήθεια.
Η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, εύχεται να μην ισχύει το βίντεο. Ζητά από τις αρχές να ερευνήσουν αμέσως.
Εδώ και αρκετή ώρα αναπαράγεται βίντεο που εμπλέκει πρόσωπα και κυβέρνηση σε παράνομες πρακτικές. Εύχομαι να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναμένω απο τις αρμόδιες αρχές να πράξουν το αυτονόητο.
— Annita Demetriou (@AnnitaDemetriou) January 8, 2026
Από την αντιπολίτευση, ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ βλέπει σοβαρά ερωτήματα για θεσμούς και πολιτική. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν τα πάντα για χρηματοδότηση του Προέδρου.
Το video που κυκλοφορεί στην κοινωνική δικτύωση που σχετίζεται με χρηματοδοτήσεις που εμπλέκουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εγείρει σοβαρά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα στα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αναμένουμε και θα επανέλθουμε.
— Stefanos Stefanou (@ststefanou) January 8, 2026
Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη απορρίπτει τα πάντα. Το βίντεο είναι μοντάζ και κακόβουλη ενέργεια, λένε. Εξετάζουν αν είναι μέρος υβριδικής επίθεσης κατά της Κύπρου, ειδικά τώρα με την ΕΕ.
Εδώ και κάποιες ώρες κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που αναφέρεται σε χρηματοδοτήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας οι πολίτες δικαιούνται και αναμένουν εξηγήσεις για το περιεχόμενο του.— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) January 8, 2026
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί βίντεο, το οποίο στη βάση της πρώτης αξιολόγησης της αρμόδιας Yπηρεσίας του κράτους χαρακτηρίζεται ως κακόβουλο και αποτελεί προϊόν μοντάζ.
Το εν λόγω βίντεο επιχειρεί να πλήξει μέσω ψευδών, παραπλανητικών ισχυρισμών και αυθαίρετων συμπερασμάτων,… pic.twitter.com/xnYJCWOi9a
— Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (@SpokespersonCY) January 8, 2026
Βάσει περαιτέρω διερεύνησης και στοιχείων που έχουν ήδη συλλεγεί από την αρμόδια Υπηρεσία, εξετάζεται υπόθεση υβριδικής δραστηριότητας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έχουν ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Αρχηγός της Αστυνομίας. pic.twitter.com/T4vDCMKMeg— Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (@SpokespersonCY) January 8, 2026
Το βίντεο φαίνεται να γυρίστηκε κρυφά, κάτι που φέρνει νομικά προβλήματα για την αξιοποίησή του.