Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε ένα νόμο για την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Αυτή η συνθήκη που προστατεύει από τις πυρηνικές δοκιμές δεν έχει τεθεί σε ισχύ αφού δεν έχει επικυρωθεί από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικές δραστηριότητες. Η απόφαση της Ρωσίας να ανακαλέσει την επικύρωση ήρθε ως αντίδραση στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να πει εάν η χώρα θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά επισήμανε την ανάπτυξη νέων πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Από τη στιγμή που έλαβε χώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα απειλήσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το καλοκαίρι του 2023, η Ρωσία μετέφερε πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια στενή συμμάχο της.
Αυστηρή αμυντική πολιτική
Ο νόμος για την ανάκληση της επικύρωσης της CTBT εγκρίθηκε ομοφώνως από την ρωσική Ανω Βουλή μετά την έγκριση της Δούμας. Τον Οκτώβριο, η Ρωσία πραγματοποίησε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που ενισχύουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων για «μαζική αντίποινα με πυρηνικό πλήγμα». Η ρωσική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα είναι στρατηγικά αμυντική και προβλέπει τη χρήση πυρηνικού όπλου μόνο σε περίπτωση επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής ή μη-πυρηνικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία αποσύρθηκε από την συνθήκη New Start για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία υπεγράφη το 2010 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί την τελευταία διμερή συμφωνία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.