Πουκέτ: «Δεν υπάρχει ζωή έξω από τα σπίτια, απλώς παραμένουμε κλεισμένοι μέσα» λένε οι ντόπιοι
Το Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, βιώνει μια ασυνήθιστη άνθηση λόγω του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην οικονομία της χώρας. Το 2024, η Ταϊλάνδη υποδέχθηκε περίπου 35,5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων 13 εκατομμύρια κατέληξαν στο Πουκέτ. Παράλληλα, σε μια γωνιά του νησιού, φορτηγά και τρακτέρ ανεβοκατεβαίνουν, μεταφέροντας εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών σε μια χωματερή, η οποία φτάνει να δέχεται τουλάχιστον 1.000 τόνους απορριμμάτων καθημερινά. Η χωματερή έχει επεκταθεί τόσο, που έχει καταστρέψει τη θέα από το σπίτι της Βασάνα Τόγιου.
Η Βασάνα σχολιάζει: «Δεν υπάρχει ζωή έξω από τα σπίτια, απλώς μένουμε μέσα. Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη που χρειάζεται να φοράς μάσκα». Για να καταπολεμήσει την οσμή, διατηρεί το κλιματιστικό και τον ιονιστή σε λειτουργία συνεχώς, κάτι που διπλασιάζει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ο Σουπατσόκε Λαονγκφέτ, αντιδήμαρχος του νησιού, δηλώνει ότι η ανάπτυξη του Πουκέτ είναι ταχύτερη από ό,τι θα έπρεπε, με τα σκουπίδια να αυξάνονται σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο προ COVID.
Μέχρι το τέλος του έτους, η παραγωγή σκουπιδιών του νησιού αναμένεται να φτάσει τους 1.400 τόνους ημερησίως, κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί η μόνη χωματερή του Πουκέτ, όπως επισημαίνει ο Λαονγκφέτ.
Οι τοπικές αρχές εξετάζουν προγράμματα για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων κατά 15% εντός έξι μηνών, την επέκταση της υπάρχουσας χωματερής και την κατασκευή ενός νέου κλιβάνου, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, στην προσπάθεια του νησιού να γίνει πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της χωρητικότητας των χωματερών και οι κλίβανοι είναι μονάχα μέρη της συνολικής λύσης.
«Αν συνεχίζετε να προσθέτετε κλιβάνους, δεν πιστεύω ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη έμφαση στη μείωση και τη διαλογή των απορριμμάτων», προτείνει ο Πανάτε Μανομαϊβιμπούλ, βοηθός καθηγητής στη διαχείριση απορριμμάτων στο πανεπιστήμιο Burapha.
Πηγή: ΑΠΕ