Το σκάφος Princess 2010 είναι ένα εντυπωσιακό γιοτ μήκους 24 μέτρων, που προτού τα γεγονότα που συνέβησαν, προσέφερε περιηγήσεις στις πανέμορφες ακτές του Λιβάνου με κόστος 600 δολαρίων ανά άτομο. Ωστόσο, από την αρχή των στρατιωτικών επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ, η αποστολή αυτού του πολυτελούς πλοίου έχει αλλάξει δραματικά. Με αξία 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, το Princess 2010 έχει μετατραπεί σε μέσο διαφυγής, μεταφέροντας οικογένειες από τη Βηρυτό στην Κύπρο, με τα πολυτελή μπουκάλια σαμπάνιας να έχουν αντικατασταθεί από την ανάγκη για βιαστικά πακέτα και βαλίτσες. Η τιμή για αυτό το ταξίδι ανέρχεται σε 1.800 δολάρια ανά άτομο, με τη ζήτηση να είναι έντονη καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν διέξοδο από τη χώρα. «Όλα τα ταξίδια είναι πλήρως κλεισμένα. Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 30 διαδρομές με τα πλοία μας από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί», ανέφερε ο Καλίλ Μπεχάρα, ειδικός μεσίτης που οργανώνει τη μεταφορά ατόμων στην Κύπρο.
Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν 2.000 ανθρώπων και έχει τραυματίσει πάνω από 9.000 από την έναρξή της στις 8 Οκτωβρίου 2023, με τον μεγαλύτερο αριθμό των απωλειών να έχει καταγραφεί μετά τις 23 Σεπτεμβρίου. Περίπου 1 εκατομμύριο άτομα έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι. Αν και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι ακόμη ανοιχτό, μόνο η Middle East Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας του Λιβάνου, διεκπεραιώνει πτήσεις προς αυτό. Οι πολίτες μάχονται για να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις, ενώ πολλές πρεσβείες έχουν ναυλώσει ιδιωτικά αεροπλάνα για να μεταφέρουν τους υπηκόους τους.
Ορισμένα ιδιωτικά αεροσκάφη έχουν σταματήσει να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπως δήλωσε στον Guardian ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αεροσκάφους, τονίζοντας ότι έχει καθηλωθεί στην Πάφο της Κύπρου λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια. Το Instagram είναι γεμάτο διαφημίσεις που προωθούν βάρκες για όσους επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο. Ορισμένες από αυτές τις βάρκες μοιάζουν με αυτές που αναχωρούν από το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο, υπερφορτωμένες με πρόσφυγες που αναζητούν μια νέα ζωή.
«Πολλοί αναζητούν αυτές τις διαδρομές… Αν και το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό, οι έχοντες τη δυνατότητα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν», δήλωσε ο Μπεχάρα. Τα σκάφη που συνεργάζεται είναι ασφαλισμένα και πλήρως εναρμονισμένα με τα πρότυπα ασφαλείας, όμως οι περισσότεροι Λιβανέζοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτές τις πολυτελείς επιλογές και πολλοί δεν έχουν τις απαραίτητες θεωρήσεις για να αποβιβαστούν στην Κύπρο. Η Σαχά Σουράνι, μια 33χρονη Λιβανέζα, προσπαθεί να βρει τρόπους να μεταφέρει τους γονείς της και την οικογένεια του αδελφού της εκτός χώρας, μετά την ισραηλινή βομβιστική επίθεση που σκότωσε 45 άτομα κοντά στο σπίτι τους.
Η Σουράνι αποκάλυψε ότι η οικογένειά της δεν μπορεί να πληρώσει για ταξίδι στην Κύπρο και σχεδίαζε να ταξιδέψει μέσω Συρίας για να φτάσει στην Ιορδανία. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι πάνω από 300.000 άτομα έχουν περάσει στη Συρία για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Το πρωί της Παρασκευής, πληροφορήθηκαν ότι το κύριο συνοριακό πέρασμα είχε πληγεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ για χρήση του περάσματος για παράνομες ενέργειες.
Με паникой και άγχος, η Σουράνι επικοινώνησε με ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο κατάφερε να κλείσει ξεχωριστές πτήσεις για τους γονείς της μέσα σε μία εβδομάδα. «Φοβάμαι ότι το αεροδρόμιο θα κλείσει πριν προλάβουν να φύγουν. Μετράω τις μέρες. Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς», είπε. Η ίδια δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον Λίβανο, περιμένοντας να δει πώς οι μάχες θα επηρεάσουν τη γειτονιά της.
Η Ράσα Τζαμπρ, μια 39χρονη σύμβουλος, αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες για να εξασφαλίσει θέση σε πτήση. Καθώς ετοίμαζε τις αποσκευές της για το αεροδρόμιο, άκουσε βομβαρδισμούς κοντά στο σπίτι της, περιγράφοντας τις τρομακτικές συνθήκες με μαύρη σκόνη που έπεφτε από τους πυραύλους. Τελικά, μέσω ενός δραστήριου ταξιδιωτικού πράκτορα, εξασφάλισε μία θέση σε πτήση προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
*Πληροφορίες από Guardian