Η Ολλανδία βυθίζεται σε πολιτικό αδιέξοδο με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ, σηματοδοτώντας αναταράξεις στο κυβερνητικό τοπίο.
Πολιτική αναταραχή μετά την αποχώρηση Βίλντερς από τον ολλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό
Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ φέρνει την Ολλανδία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση, μετά την απροσδόκητη αποχώρηση του ακροδεξιού ηγέτη Γκερτ Βίλντερς από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο τετρακομματικός συνασπισμός, αποτελούμενος από το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB), το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), διαλύεται, αποκαλύπτοντας τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες.
Η αποχώρηση του PVV προκλήθηκε από βαθιές διαφωνίες για την μεταναστευτική πολιτική και το άσυλο, θέματα που διχάζουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε σχετική δήλωση, ο Βίλντερς τόνισε την «έλλειψη συμφωνίας» και επιβεβαίωσε: «Το PVV αποχωρεί από τον συνασπισμό».
Η μετάβαση της ολλανδικής κυβέρνησης και η προοπτική των πρόωρων εκλογών
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποχώρηση ως «ανεύθυνη κίνηση» και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος. Η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί πλέον σε μεταβατικό στάδιο, χωρίς τη συμμετοχή του PVV, ενώ οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας κρίνεται μικρή.
Με την προσέγγιση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Χάγη προς τα τέλη Ιουνίου, οι πρόωρες εκλογές προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, εντείνοντας την αβεβαιότητα στο πολιτικό πεδίο.
Επιπτώσεις στην ολλανδική πολιτική σκηνή και τις μεταναστευτικές πολιτικές
Η αποχώρηση του Βίλντερς, παρά την ισχυρή εκλογική του υποστήριξη, αναδεικνύει τις δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μεταναστευτική πολιτική.
Η πολιτική αστάθεια ενισχύεται, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν άμεσες εκλογές και το δημόσιο διάλογο να εστιάζει στις ευθύνες για τη διάλυση της κυβέρνησης και στην πολιτική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που συνεχίζει να πυροδοτεί έντονες συζητήσεις.