Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-χιουν, εξέφρασε σήμερα τη λυπηρότητά του και πρότεινε την παραίτησή του μετά την αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σου-γεόλ. Στην ανακοίνωσή του, ο Κιμ δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκάλεσε η απόφαση για τον στρατιωτικό νόμο» και επιβεβαίωσε ότι έχει προτείνει την παραίτησή του στον πρόεδρο. Παρά τη δραματική κατάσταση, οι κάτοικοι της Σεούλ έδειξαν ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά, με τα γραφεία, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
Στη Σεούλ, μια πόλη με 9 εκατομμύρια κατοίκους, η μέρα ξεκίνησε ομαλά, με κανονική κίνηση στα μέσα μεταφοράς και στους δρόμους, καθώς ο πρόεδρος Γιουν ανέστειλε τη δήλωση στρατιωτικού νόμου που είχε κηρυχθεί νωρίτερα. Ωστόσο, πολλοί πολίτες παραμένουν σε κατάσταση σοκ λόγω των πρόσφατων γεγονότων, τα οποία έχουν αποσταθεροποιήσει την οικονομία, οδηγώντας σε σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο της χώρας.
Οι κάτοικοι της Σεούλ βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας, νιώθοντας «βαθιά αναστατωμένοι» και φοβισμένοι, μετά την αιφνιδιαστική κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σου-γεόλ την Τρίτη, μόνο για να αναιρεθεί λίγες ώρες αργότερα. https://t.co/gbo6OiO1fb pic.twitter.com/rsWZFsP6C0
— Reuters (@Reuters) 4 Δεκεμβρίου 2024
Ιστορικά γεγονότα
Ο στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί στη Νότια Κορέα περίπου 10 φορές από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1948, με την τελευταία καταγραφή να χρονολογείται πριν από πάνω από 40 χρόνια, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου-χουάν κατέλαβε την εξουσία από το 1980 έως το 1988. Ο Κιμ Χε-Σου, 50 ετών, κάτοικος Σεούλ, μοιράστηκε την ανησυχία του λέγοντας: «Αρχικά τρόμαξα και ήμουν φοβερά μπερδεμένος. Αναρωτιόμουν εάν αυτό μπορεί να συμβεί στη σύγχρονη εποχή». Ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν αυτό ανακληθεί, ύστερα από την αντίδραση του κοινοβουλίου που απέρριψε την προσπάθειά του για απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προεδρείου, η απόφαση για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ελήφθη τη νύχτα, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή. Στρατιώτες με ένοπλα μέλη και αλεξίσφαιρα γιλέκα εισήλθαν στο κοινοβούλιο, εντείνοντας την αγωνία των πολιτών.
Ζωντανές μεταδόσεις από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με τα κεριά, καλώντας για την παραίτηση του προεδρου. Ο Τζιν Ριου, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, είπε: «Θέλουμε να επαναφέρουμε τη δημοκρατία». https://t.co/BJ7WRedWMQ
— Sky News (@SkyNews) 4 Δεκεμβρίου 2024
Διαδηλώσεις και αγορές κατά την κρίση
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την άμεση ακύρωση της απόφασης του Γιουν καθώς και την παραίτησή του. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 βουλευτών κινήθηκαν άμεσα για να καταψηφίσουν τον στρατιωτικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ είδε αύξηση της ζήτησης τροφίμων σε κονσέρβα κατά 337% από το βράδυ της ανακοίνωσης.
Επιπλέον, οι πωλήσεις instant noodles αυξήθηκαν κατά 254%, ενώ το εμφιαλωμένο νερό σημείωσε αύξηση 141%. Πολλές επιχειρήσεις συστήσουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ενώ σήμερα οι περισσότερες λειτουργούν κανονικά.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει απεργία μέχρι την παραίτηση του Γιουν και θα προγραμματίσει διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Σεούλ.
«Ενημερώθηκα για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα σημαντικό. Όλα φάνηκαν τόσο παράξενα», δήλωσε ο Παρκ Γιουν-Γεόπ.
Δυνάμεις της Νότιας Κορέας και αστυνομία εξέρχονται από το κτίριο της Εθνικής Συνέλευσης μετά την ψηφοφορία για την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου που κήρυξε ο πρόεδρος Γιουν Σου-γεόλ. Η κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει, αφού η απόπειρα coup του προεδρου απέτυχε. pic.twitter.com/cfOfIUg80f
— OSINTdefender (@sentdefender) 3 Δεκεμβρίου 2024