Σύμφωνα με ενημερωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις παγκοσμίως, παρατηρείται δραματική μείωση στη γονιμότητα, καθώς οι δείκτες γεννητικότητας από το 1950 έως το 2021 και οι προβλέψεις μέχρι το 2100 δείχνουν ότι ο παγκόσμιος δείκτης γεννητικότητας θα μειωθεί σημαντικά. Το ποσοστό αναμένεται να πέσει από 2,23 γεννήσεις το 2021 σε 1,57 το 2100, με τις περισσότερες χώρες να μην έχουν αρκετά υψηλά επίπεδα γονιμότητας για τη διατήρηση του πληθυσμού τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, σχεδόν τρία τέταρτα των χωρών δεν αναμένεται να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους μέχρι το 2050, καθώς η γεννητικότητα θα παραμείνει χαμηλή. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν τόσα τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη μείωση της γονιμότητας.
Η Ευρώπη σε Υποβάθμιση
Σύμφωνα με την έρευνα, η γονιμότητα στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται ότι θα παραμείνει χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με αποτέλεσμα να λείπουν τα απαραίτητα επίπεδα γονιμότητας για την αύξηση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο συνολικός δείκτης γονιμότητας για αυτές τις περιοχές θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χαμηλή γονιμότητα μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα όπως το περιβάλλον, η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική.